Sastanak sa studentima iz inicijative “Studenti za slobodu”

Predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović primila je studente okupljene oko inicijative “Studenti za slobodu” koji su ukratko predstavili trenutnu situaciju na pojedinim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu povezanu s uvođenjem covid potvrda i drugih epidemioloških mjera.

Kao najveći problem naveli su svojevrsnu samovolju pojedinih sastavnica Sveučilišta i nejednaku praksu u uvođenju covid potvrda i provođenju epidemioloških mjera. Prema njihovim riječima postoji pitanje pravne podloge uvođenja obveznih potvrda na pojedinim fakultetima koje su uvedene diskrecijskom odlukom dekana bez rasprave ovog pitanja s Fakultetskim vijećem. Isto tako naveli su nepostojanje ove odredbe u njihovim Ugovorima u studiranju te dodali kako se činom uvođenja covid potvrda od strane pojedinih dekana krši i zaobilazi autonomija Sveučilišta. Kao jednu od upitnih odluka čelnika fakulteta navedena je, uz uvođenje obveze covid potvrda, paralelna odluka o tome kako dolazak na nastavu nije obvezan.

S jedne strane time ostajete zakinuti za sudjelovanje na nastavi, a s druge strane dobit ćete potvrdu da studirate, rekla je o navedenom primjeru Vučemilović te dodala kako uvođenje potvrda ne bi smjelo biti prepušteno odluci pojedinaca kojima se određena mjera sviđa ili ne sviđa. Istaknula je kako se svi zajedno moramo izboriti da studentima ne bude uskraćeno pravo na pohađanje nastave naglašavajući i negativan utjecaj podjela među studentskom populacijom. Vučemilović je rekla i kako je nespojivo da studenti, posebice tehničkih fakulteta i onih koji provode praktične vježbe, nemaju nastavu uživo i ne mogu sudjelovati na predavanjima.

Govoreći o stavovima studenata o postojećim mjerama predstavljeni su rezultati ankete koje je proveo Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u kojem je sudjelovalo 16 000 studenata koji su se većinom od preko 60 posto glasova izjasnili protiv uvođenja potvrda na fakultete. Kao ne manje važan problem za studentsku populaciju naveden je i financijski teret te izostanak refundacije troškova koji je najavljen, ali nije osiguran, ni u prijelaznome razdoblju prilagode na nova pravila.

Zaključeno je kako se u situaciji u kojoj vladaju pojedini nelogični ustavno-pravni aspekti odluka, gdje se autonomija Sveučilišta koristi protiv studenata te im se nameću dodatni financijski tereti i onemogućava studiranje treba naći razmjernost u provedbi i uvođenju mjera s jedne strane i zaštiti osnovnih ljudskih prava s druge. Na kraju sastanka predložena je organizacija okruglog stola u Hrvatskome saboru na kojem bi svi relevantni akteri raspravljali o ovoj temi.

Recommended Posts