Ruža Tomašić – najaktivnija hrvatska zastupnica u EU parlamentu

Status najaktivnije hrvatske europarlamentarke iz prošlog mandata,  Ruža Tomašić potvrđuje i u drugom mandatu.

– Upornim radom i borbom za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa u sklopu Europske unije, počasna predsjednica Hrvatskih suverenista uspjela je zaštititi prava i interese hrvatskih ribara, hrvatskih poljoprivrednika te prava žrtava Domovinskog rata.

Nakon više od dvije godine podnošenja izvješća s nizom amandmana, kao i osobnom aktivnošću na dužnosti izvjestiteljice EU parlamenta, Ruža Tomašić uspjela je natjerati Europsku komisiju da odustane od uvođenja kvota koje bi ograničile ulov plave ribe u Jadranskom moru. Time je spašeno više od 10 tisuća radih mjesta u toj grani hrvatskog gospodarstva, kao i proračunski prihodi koji iz pripadajućih djelatnosti.

– Vezano uz primjenu Direktive o zaštiti žrtava koja se provodi u zemljama članicama od 2015. godine, Ruža Tomašić uputila je zastupničko pitanje povjereniku Europske unije za pravosuđe, mogu li se na to pravo pozvati i žrtve velikosrpske agresije u Hrvatskoj.

Europska komisija dala je pozitivan odgovor na postavljeno pitanje, tako da sve žrtve zatočeništva, mučenja, silovanja i drugih ratnih zločina, sukladno Direktivi imaju pravo na informacije, zaštitu, potporu i proceduralan prava i nakon 25 godina od završetka Domovinskog rata.

– Hrvatski poljoprivrednici sukladno prijedlogu novog proračuna Europske komisije ostali uskraćeni za  14.92 milijuna eura manje od iznosa dogovorenog po Ugovoru o pristupanju. Stoga je Ruža Tomašić Europskoj komisiji poslala prioritetno pitanje za pisani odgovor u kojemu se referirala na iznos izravnih plaćanja u poljoprivredi koji je sukladno Ugovoru trebao iznositi 382.60 milijuna eura za 2022. godinu.

Posebno je naglasila kako bi u slučaju prihvaćanja prijedloga, hrvatski poljoprivrednici bili diskriminirani, jer bi Hrvatska bila jedina zemlja koja nije bila u mogućnosti primiti puni ugovoreni iznos sredstava za izravna plaćanja. Postavile je i pitanje može li Komisija zbog jedinstvenih i specifičnih okolnosti Hrvatskoj ipak osigurati poštivanje svih odredbi Ugovora.

Poljski povjerenik Janusz Wojciechowski u ime Komisije odgovorio je Ruži Tomašić kako je Komisija modificirala svoj prijedlog te se na Hrvatsku neće primjenjivati nikakvo smanjenje do 2023. godine.

Hrvatski poljoprivrednici za 2022. godinu ipak će iz proračuna Europske unije dobiti 14.92 milijuna eura koje im je trebalo biti uskraćeno.

Recommended Posts