Kada će se DORH uključiti u istragu o posvajanjima iz Afrike

DORH

Zagreb, 19.01.2023. – Zastupnica Hrvatskih suverenista i predsjednica Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora, Vesna Vučemilović pitala je kada će glavna državna odvjetnica pokrenuti istražne radnje kako bi se utvrdilo dokle sežu krakovi međunarodnog lanca krijumčarenja i trgovine djece.


Vučemilović je pročitala izjavu “afrikanista” iz HRT-ove emisije Otvoreno koji je, kaže, javno priznao sudjelovanje u trgovini djecom iz DR Konga. On je u svojoj izjavi potvrdio da se u jednom slučaju predaje kongoanskog djeteta hrvatskom državljaninu obratio sudioniku mafije koji je po potrebi osigurao djetetu kongoansku putovnicu u roku dva dana.
Ako ovo nije priznanje, ja uistinu ne znam što je, dodala je Vučemilović.


To je napravila ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) kako bi glavnoj državnoj odvjetnici skrenula pozornost na to priznanje uz pitanje kada misli početi provoditi istražne radnje i uključiti se u sve istražne procese kako bi se ustanovilo tko je sve sudjelovao u tim teškim kaznenim djelima.


Saborski zastupnik Željko Sačić podsjetio je državnu odvjetnicu da na temelju pročitane izjave gosta emisije Otvoreno postoje opravdane sumnje kako je počinjeno kazneno djelo protiv međunarodnih vrijednosti, a pod nazivom “uspostava ropstva i prijevoz robova”.

Recommended Posts