Interpelacija zbog neopravdanog povećanja cijena

Zagreb, 18.01.2023. – Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček izvijestio je o prikupljenim potpisima za pokretanje interpelacije o radu Vlade RH zbog neopravdanog rasta cijena prije i nakon uvođenja eura.
Interpelacijom će se obvezati ministra gospodarstva da jednom mjesečno izvijesti zastupnike i javnost o svim mjerama vezano za neopravdano poskupljenje i zaokruživanje cijena. Vladu, pak žele obvezati da nakon interpelacije hitno objavi tzv. crne liste onih koji su lovili u mutnome, ali i po kojim se kriterijima sastavljaju liste.
Za sve one za koje Državni inspektorat utvrdi da su neopravdano povećali cijene, da im se ukinu državne subvencije za 2023. godinu.
Prije nepunih mjesec dana bivša savjetnica HNB-a Andrea Pufnik izjavljuje da je vrlo mala vjerojatnost da će trgovci zaokruživati cijene na više. Danas imamo potpuni kaos na tržištu roba i usluga. Najgore je što su vladajući prekasno reagirali, odnosno nisu reagirali jer zadnjih šest mjeseci konstantno rastu cijene koje je dio trgovaca i ugostitelja zaokružio uoči dvojnog iskazivanja cijena.
Euro je politički projekt ove Vlade i premijera Andreja Plenkovića i on mora snositi političku odgovornost, zaključio je Pavliček, koji smatra da je zbog inflacije trebalo odgoditi uvođenje eura. Problem je, kaže što se zbog inflacije od 13 posto ne može utvrditi je li trošak rasta cijena nastao zbog konverzije, inflacije ili ekstraprofita trgovaca.

Interpelacija OBVEZUJE

Ministra gospodarstva da jednom mjesečno u Hrvatskom saboru izvijesti zastupnike i širu javnost o poduzetim mjerama za suzbijanje rasta cijena

Vladu RH da odmah objavi tzv. Crne liste trgovaca i vršitelja usluga koji su neopravdano podizali cijene

Vladu RH da ukine državne subvencije tijekom 2023. godine za sve gospodarske objekte za koje Državni inspektorat utvrdio da su neopravdano podizali cijene.
Za kaos na tržištu su najodgovorniji vladajući jer su Hrvatsku u doba najveće inflacije ugurali u eurozonu, što je presedan u Europskoj uniji.

Interpelacija zbog rasta cijena

Recommended Posts