Vučemilović: Direktor HROTE Abramović mora otići!

Vesna Vučemilović

ZAGREB, 27. listopada 2022. Saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović pozvala je direktora Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Borisa Abramovića da podnese ostavku, jer je napravio štetne ugovore za Hrvatsku i njezine građane.

Prošli tjedan sam predložila zaključak kojim bi Vlada kod uvođenja poreza na ekstra profit posebnu pozornost posvetila svim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora koji su raskinuli ugovore sa HROTE-om kako bi na burzama prodavali električnu energiju po višim cijenama. Vladajući su to glatko odbili jer oni smatraju valjda da je to u redu.
Godinama su ti proizvođači imali povlaštenu cijenu koju svi građani financiraju iz naknade za obnovljive izvore energije koju plaćaju na računima za električnu energiju. Svi plaćaju a odabrani se bogate na naš račun. I vladajućima je to u redu. Oni im ne bi naplatili porez na ekstra profit mada su godinama u plusu i to im nije dovoljno.
Strast za zaradom nema granice. Nije im dovoljna povlaštena cijena nego idu i dalje.
A tko im to omogućava? HROTE i direktor Abramović koji nije u ugovore stavio sankcije za ovakve slučajeve kod raskida ugovora. Ugovori koje je sklopila država (HROTE) nemaju penalizaciju, odnosno ne vežu investitore u fiksnom periodu.
Ali čujte sada ovo, istodobno tim istim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora korigiraju otkupnu cijenu energije usklađivanjem s inflacijom, kako bi se njihova ulaganja zaštitila od gubitka vrijednosti.
Dakle, vodili su računa o investitorima čak i u slučaju inflacije poput ove kada im se korigira otkupna cijena da slučajno ne bi bili na gubitku.
Znači dame i gospodo medicinske sestre, liječnici, učitelji, policajci, državni službenici nemaju ovakve klauzule za svoje plaće ali takozvana zelena ekipa koja proizvodi takozvanu zelenu energiju ima zaštitu od inflacije.
Neka čuju svi kako se pod izlikom zelene tranzicije odabrani bogate. Nema solara na krovovima to je komplicirano, čeka se mjesecima na priključenje ali za ovakve investitore može sve pa i zaštita od inflacije.
Kažu iz HROTE-a ovakvu situaciju divljanja cijena nisu predvidjeli pa to nisu ugradili u ugovore. A kako to da su predvidjeli inflaciju. Znači predvidjeli su situaciju u kojoj štite investitora a nisu predvidjeli situaciju u kojoj štite državu i građane.


Što nam još kažu iz tog famoznog HROTE-a?
Pravdaju se činjenicom da se radi o samo 63 ugovora od ukupno 1.299. Kao nije to puno samo 63. Sitnica, ništa. Međutim ne navodi se o kojoj snazi elektrana je riječ, niti o kojoj proizvodnji.
Neslužbeno se može čuti da je iz feed-in sustava izašao određeni broj vjetroelektrana, od kojih su neke bile blizu kraja važećeg ugovora s HROTE-om, te polovina svih bioplinskih postrojenja, a svi su sklopili ugovor o otkupu energije s privatnim tvrtkama.
Radi se zapravo oko trećine ukupnog portfelja u snazi svih obnovljivaca u sustavu, koja ukupno iznosi 1.280,7 MW, što je jako puno. Preciznije, na dan 20. listopada u sustavu poticaja trenutno je 690 MW postrojenja (509 MW instaliranih u 13 vjetroelektrana, 91,3 MW 40 elektrana na biomasu, 21 elektrana na bioplin – 24,8 MW…). Van sustava poticaja trenutno je 590 MW snage, od čega 12 vjetroelektrana snage 472 MW i 27 MW u 23 bioplinska postrojenja.
I što se sada događa HROTE na burzi kupuje tu istu energiju po višoj cijeni.
Gospodine Abramoviću nemojte se više sramotiti i podnesite ostavku jer ste napravili štetne ugovore za državu Hrvatsku i njezine građane.

Recommended Posts