Pavliček: Plenkovića najbolje opisuju riječi “država to sam ja”

Zagreb, 06.10.2022. – Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček danas je u slobodnom govoru kazao da je šest godina Plenkovićeve Vlade obilježilo niz afera u kojima su nestale milijarde, odlazak 17 ministara zbog sumnje u korupciju, gašenje rafinerije u Sisku, najviša inflacija, odlazak 200 tisuća mladih, zaobilaženje stranih investicija.

Andrej Plenković je rekorder po mnogim pitanjima. Ne samo da je najdugovječniji hrvatski premijer, nego je i premijer iz kojih vlada je otišlo najviše ministara. Naime, iz njegove dvije Vlade u zadnjih 6 godina otišlo je čak 17 ministara. Velik dio njih upravo zbog sumnje na korupciju, zbog same korupcije, neki su čak bili uhićeni tijekom obnašanja svog mandata. Svega 3 ministra je ostalo uz Andreja Plenkovića u ovih 6 godina. Vladavina Andreja Plenkovića bit će obilježena i po tome što mu saborsku većinu države dva USKOK-ova optuženika, što nije baš uobičajeno za europsku praksu na koju se upravo Andrej Plenković često zna pozivati. Njegovu vladavinu će obilježiti i mega afere koje su potresle hrvatskog društvo u zadnjih nekoliko godina u kojima je nestalno nekoliko milijardi hrvatskih kuna, novaca hrvatskih građana, a za te afere su prvenstveno krivi ljudi koje je imenovao Andrej Plenković odnosno njegova Vlada.


Njegovu vladavinu će obilježiti to da su RH u zadnjih 6 godina zaobišle gotovo sve strane investicije. Naime, u predcovid vrijeme 2019. g. ukupna vrijednost stranih investicija u RH iznosila je 1,3 milijarde dolara. U R. Mađarskoj, primjerice, čak 4,3 milijarde dolara. Ono što je najžalosnije, gotovo ništa od te 1,3 milijarde dolara nije otišlo u industrijska ulaganja.


Njegovu vladavinu će obilježiti i gašenje sisačke rafinerije u doba najveće energetske krize RH. Njegovu vladavinu će obilježiti i najviša stopa inflacije od Domovinskog rata koja sada iznosi 12,8% i daljnji pad standarda naših građana.


Njegovu vladavinu će obilježiti i ulazak u eurozonu u doba najveće financijske neizvjesnosti EU. Niti jedna zemlja EU nije ušla u ovakvom okruženju u eurozonu. Njegovu vladavinu će obilježiti od 1.1. i ulazak u Schengen, ali i to će biti uz kompromisne amandmane koji će biti usvojeni sljedeći tjedan na EU parlamentu gdje će Hrvatska i dalje biti država drugog reda jer će svakih 6 mjeseci morati izvještavati EU parlament i EU komisiju o tome kako štiti vanjske granice Schengena. Njegovu vladavinu će obilježiti i to da je u zadnjih 6 godina čak 200 tisuća mladih Hrvata i Hrvatica napustilo RH prema zapadnoeuropskim zemljama.


Njegovu vladavinu će obilježiti i uhićenje neistomišljenika zbog komentara na društvenim mrežama. Njegovu vladavinu će obilježiti i nepoštivanje parlamentarizma, neodazivanje pred saborska radna tijela, kako njega, tako i njegovih ministara. Njegovu vladavinu bi možda mogli najbolje opisati čuvenom rečenicom Luja XIV., država, to sam ja.


U ideološkom smislu, njegovu vladavinu će obilježiti Janja Šimpraga, djevojčica iz kolone koja kao potpredsjednica Vlade RH nije u stanju reći jednu jednostavnu rečenicu, Oluja je bila vojno-redarstvena i opravdana akcija Hrvatske vojske, nego kaže, ona za nas Srbe nije isto kao za vas Hrvate.
Njegovu vladavinu će obilježiti vijenac koji je poslao na Sutjesku gdje je na vijencu pisalo predsjednik Vlade RH Andrej Plenković herojima Sutjeske. Njegovu vladavinu će obilježiti da je svake godine bio u Jasenovcu, a niti jedne godine na Bleiburgu, toliko o njegovoj vladavini.

Recommended Posts