HDZ blokira deklaraciju o Staljinovom genocidu nad Ukrajincima

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre osvrnuo se na društvenim mrežama na raspravu sudjelovanja opozicije na summitu Krimske platforme i dvoličnosti vladajuće većine i pri tome kazao da je Zdravka Bušić priznala da je HDZ odbio inicijativu samo zato jer su ju predložili Hrvatski suverenisti koji su dio oporbe.

“U javnosti se pokrenulo pitanje oko razine uključenosti opozicije u sklopu summita Krimske platforme. Jedan sam od 11 zastupnika opozicije koji su pozvani da sudjelujem u programu summita i to na onom perifernom dijelu.

Pozvan sam kao voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Poljska na sastanak s predsjednikom poljskog Senata Tomaszom Grodzkiem na koji ću se odazvati iz želje za još većim poboljšanjem odnosa s našom prijateljskom Poljskom, ali moram naglasiti uistinu sramotnu razinu uključenosti na parlamentarnoj razini.

Glavni krivac takvog odnosa je jedino i isključivo vladajuća većina, a najbolji primjer toga je jučerašnji susret Zdravke Bušić s predsjednicima Svjetskog Kongresa Ukrajinaca na koji, koliko sam upoznat, nije pozvan nitko od 13 članova skupine prijateljstva Hrvatska – Ukrajina.

Bitno je samo i isključivo tko predlaže amandman, zakon, zaključak ili deklaraciju

No, kako bi shvatili na kakav način HDZ – Hrvatska demokratska zajednica provodi politike u Hrvatskoj treba samo analizirati izjavu Zdravke Bušić iznesenu tijekom sastanka oko inicijative priznavanja Holodomora kao genocida nad Ukrajinskim narodom od strane Staljinovog komunističkog režima koju su Hrvatski suverenisti pokrenuli još u ožujku 2021. godine.

Upitana o našoj inicijativi od strane Svjetskog Kongresa Ukrajinaca gđa Bušić je mrtvo-hladno izjavila kako je najveći problem priznavanja Holodomora kao genocida to što je incijativa pokrenuta od stranke koja je u opoziciji te da bi bilo puno bolje kada bi to dolazilo od strane vladajućih. To je slika i prilika provođenja politika u Hrvatskoj od strane vladajućih. Nebitno je koliko je koji amandman, zakon, zaključak ili deklaracija dobra ili loša bitno je samo i isključivo tko ju predlaže.

Iskoristit ću ovu priliku i javno izreći ono što sam već nebrojeno puta govorio vladajućoj većini u formalnim i neformalnim susretima. Javno sam to rekao i ispred ukrajinskog veleposlanika na službenim sastancima skupine prijateljstva Hrvatska – Ukrajina.

Mi, Hrvatski suverenisti spremni smo povući Deklaraciju o Holodomoru, u dogovoru s ukrajinskom zajednicom u Hrvatskoj na čiji smo prijedlog i predstavili Deklaraciju hrvatskom Saboru, ako će to značiti da se napokon prizna komunistički zločin protiv ukrajinskog naroda koji će ove godine obilježiti 90-godišnju obljetnicu. Na Vama je gospodo vladajući da samo kažete: Hoćemo!”, objavio je Milanović Litre.

Recommended Posts