Smaknut otac Petar Perica

otac Petar Perica

Na današnji dan, 24. listopada 1944. na Daksi, otočiću pored Dubrovnika, smaknut je otac Petar Perica, svećenik Isusovac.
Krvnici s petokrakama na kapama, komunisti, partizani, su u noći s 23. na 24. listopada 1944. bez ikakvog povoda, iz čista mira i bez suđenja ubili 53 ugledna dubrovačka Hrvata, na otočiću Daksa pored Dubrovnika. Među njima 7 svećenika od kojih je jedan bio Pater Petar Perica koji je spjevao poznate katoličke himne “Zdravo Djevo Kraljice Hrvata” i “Do nebesa nek se ori”.
Pater Petar Perica je rođen u Kotišini pokraj Makarske1881. Kao redovnik djelovao je u Zagrebu, Travniku, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku. Od 1937. boravio je u Dubrovniku. Bio je superior Isusovačke zajednice, upravitelj Crkve sv. Ignacija, duhovnik u Biskupijskom sjemeništu, voditelj duhovnih vježbi i pučkih misija, duhovni vođa crkvenih društava. Zbog toga što je bio svećenik i odgajao mladež u vjeri, uhićen je i odveden na Daksu gdje je kao nevina žrtva pogubljen.
Nakon što su 18. listopada 1944. godine, partizani ušli u Dubrovnik, u nedjelju 22. listopada iza 10 navečer su uhitili Petra Pericu. Čuvši o partizanima koji su ga došli uhititi u kuću Družbe Isusove, pater Perica je kratko rekao: “Presveto Srce Isusovo, smiluj mi se. Ako je žrtva, pa neka bude, primam je!”
Potom se brzo spremio, uzevši sa sobom svoj redovnički križ, sliku Srca Isusovog i Marijinog, te sv. Josipa. Spremajući se stalno se preporučivo kratkim zazivima Srcu Isusovom i Marijinom, te sv. Josipu.
Nekoliko puta je ponovio da je rado spreman podnijeti žrtvu, zatražio oprost od u kući prisutne redovničke braće i od svih se oprostio.
Njegovi zemni ostaci, nakon što su pronađeni na Daksi i identificirani, pokopani su 2010. na groblju Boninovo u Dubrovniku.
Do danas je poimence poznatih 697 žrtava (369 civila i 327 ratnih zarobljenika) s dubrovačkog područja koje su jugokomunisti pobili nakon “oslobođenja” 1944. godine.
Grobište Daksa kao pojedinačno najveće stratište postala je simbol komunističkog terora nad stanovništvom dubrovačkog kraja.

ZDRAVO DJEVO KRALJICE HRVATA

Zdravo, Djevo, svih milosti puna,
vječnog sunca ogrnu te sjaj.
Oko čela zvjezdana ti kruna,
ispod nogu stenje pakla zmaj.
Rajska Djevo, kraljice Hrvata,
naša Majko, naša zoro zlata,
odanih ti srca primi dar,
primi čiste ljubavi nam žar.

Blažena si, jerbo sva si čista,
zmijin dah ne okuži ti grud!
Zvijezda sreće i nama da blista,
noći grijeha mrak rasprši hud!
Rajska Djevo, kraljice Hrvata,
naša Majko, naša zoro zlata,
odanih ti srca primi dar,
primi čiste ljubavi nam žar.

DO NEBESA

Do nebesa nek’ se ori
naših grudi gromki glas
neka jeknu rajski dvori,
nek’ nas čuje Isus Spas:
Isukrste, srcu Tvom
s nama naš se kune dom:
dušom, tijelom vijek sam Tvoj,
za krst časni bijuć boj.

Čujte puci širom svijeta,
oci naši čujte sad;
čujte sluge pakla kleta,
kako Hrvat kliče mlad: Isukrste…

Stijeg Hrvata srce Krista;
tu nam rudi sreća, spas:
tu sloboda zlatna blista;
tu se ori slavski glas: Isukrste…

Pređi naši kano lavi,
za krst časni biše boj,
tko je sinak ovoj slavi,
Kristu vjeran vijekom poj: Isuskrste…

Neka grmi pak’o hudi,
neka bjesni cijeli svijet,
neka borba lomi grudi,
čvrsto stoji zavjet svet: Isukrste…

Kralju slave silni, blagi,
blagoslovi zavjet taj!
Blagoslovi rod nam dragi,
u svom srcu stan mu daj: Isukrste…

Recommended Posts