Pobrali su vrhnje i zaradili novac, pa neka sada plate i porez

Vesna Vučemilović

Saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović uputila je u saborsku proceduru na usvajanje zaključka kojim bi Vlada Republike Hrvatske obvezala da prilikom uvođenja poreza na ekstraprofit Porezna uprava posebnu pozornost posveti svim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora koji su raskinuli ugovore kako bi struju prodavali na tržištu po većoj cijeni, u vrijeme kad su cijene energenata otišle u nebo.

“Proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora godinama su imali povlaštene uvjete i povlaštenu cijenu koju su sufinancirali građani iz naknade za obnovljive izvore na svojim računima za struju. Nejasno je zašto u ugovorima koje je Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) potpisao s njima ne postoji klauzula koja bi ih spriječila da raskinu ugovore bez sankcija”.

“Predsjednika Uprave HROTE-a Borisa Abramovića je sastavljao ugovore koji su proizvođačima iz obnovljivih izvora godinama osiguravali višu povlaštenu cijenu za proizvodnju električne energije od one na burzama, a pritom nije spriječio da oni mogu raskinuti te ugovore bez ikakvih sankcija”.

Danas je ta cijena niža od one na tržištu, a proizvođači iz obnovljivih izvora spremaju se dodatno zaraditi. Neki su već raskinuli ugovore, a drugi se to spremaju napraviti. Oni su dosad pobrali vrhnje i zaradili popriličan novac. Afera Krš Pađene je samo najeklatantniji primjer što se sve radilo da se uđe u tu višu tarifu. Iz obnovljivih izvora bez hidroelektrana se proizvodi 20 posto električne energije. HEP je u prvih šest mjeseci ove godine iskazao gubitak od milijardu i 100 milijuna kuna. Ovo je izravan udar na našu glavnu energetsku kompaniju, a HROTE ne radi svoj posao“.

Recommended Posts