Sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora Hrvatskih suverenista

U Zagrebu 8. listopada 2022. godine je održana 7. sjednica Predsjedništva Hrvatskih suverenista i 3. sjednica Glavnog odbora Hrvatskih suverenista.

Na sjednicama se raspravljalo o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj, radu Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru, radu i osnivanju lokalnih organizacija Hrvatskih suverenista i predstojećim izborima za mjesnu samoupravu.

Predsjednik Marijan Pavliček podnio je izvješće o radu Kluba zastupnika s osvrtom na aktivnosti oko opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, interpelacijom o zabrani izvoz sirove nafte i plina koji se crpi na hrvatskom teritoriju, te oko Izvješća HERA-e I HROTE-a na okolnosti Ina d.d. plinskog poslovanja.

Predsjednica Glavnog odbora Vesna Vučemilović osvrnula se na aferu plinskog poslovanja, gdje je odmah po izbijanju afere u javnost, zatražila od Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora javno saslušanje predsjednika Upravnog vijeća HERA-e i HROTE. Izrazila je zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske nakon pokretanja interpelacije os strane Hrvatskih suverenista donijela Odluku o zabrani izvoza plina, no izrazila je i veliko nezadovoljstvo što zabrana nije obuhvatila i izvoz sirove nafte.

Željko Sačić upoznao je nazočne s aktivnostima oko obveznog vojnog roka, tj. stavljanju izvan snage Odluke o zamrzavanju obveznog vojnog roka iz 2008. godine. Uvjeti u Europi su takvi da se ta odluka mora staviti izvan snage i krenuti u sustavan i efikasan način osposobljavanja naše mladosti za obranu vlastitih života, svojih obitelji i Hrvatske.

Marko Milanović Litre izvijestio je o međunarodnim aktivnostima Hrvatskih suverenista. Delegacija mladih Hrvatskih suverenista sudjelovala je na ljetnom kampu u Varšavi pod nazivom “Freedom and sovereignty”, u organizaciji poljske vladajuće stranke Prawo i Sprawiedliwość te European Conservatives and Reformists Party. Na kampu sudjeluju mladi iz raznih desnih i nacionalno-konzervativnih stranaka iz čak 17 europskih zemalja. U Tallinnu, Estoniji sudjelovao se na konferenciji “Defining Freedom” u organizaciji New Direction-a, s nizom zanimljivih panela, diskusija i prezentacija o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u Europi. Predstavio je i konferenciju na temu inicijative triju mora koja će se u organizaciji New Direction-a održati u Dubrovniku.

Na sjednicama je poseban naglasak stavljen na osnivanje lokalnih organizacija i pripremama za izbore za mjesnu samoupravu u Dubrovniku, Osijeku i Rijeci. Organizacijski tajnik Ivan Vukoja upoznao je nazočne s aktivnostima oko osnivanja općinskih i gradskih organizacija Hrvatskih suverenista, te planom daljnjih aktivnost. Dživo Brčić i Krešimir Marković podnijeli su izvješće o radu organizacija Hrvatskih suverenista u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, te o pripremama za mjesne izbore u Dubrovniku. Igor Josipović predstavio je aktivnosti u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, a Hrvoje Šlezak u Međimurskoj županiji. Novi član Glavnog odbora, vijećnik u Županijskoj skupštini Virovitičko-podravske županije Hrvoje Svoboda predstavio je plan aktivnosti Hrvatskih suverenista u Virovitičko-podravskoj županiji.

Recommended Posts