Nije problem u valuti nego u korupciji

Zagreb, 29.09.2022. – Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček danas je u svom govoru istaknuo kako nije problem u valuti nego u korupciji, u sklopu rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala i Zakona o kreditnim institucijama.

Kolegica Puljak je u svom izlaganju rekla da je euroskeptici straše narod. Ja se smatram prvenstveno eurorealistom i nemam ja namjeru strašiti narod nego uistinu izražavam bojazan da je u ovom trenutku politički neodgovorno ulaziti u eurozonu. Pojedinci se hvale da smo zemlja sa najkraćim stažem unutar EU koja će ući u eurozonu, čak nekoliko tjedana prije nego što je to učinila Slovenija, međutim, niti jedna država, ama baš niti jedna država EU nije ušla u eurzonu u doba najveće financijske i energetske neizvjesnosti same EU.


I pitanje je koji su istinu benefiti ulaska u eurozonu u ovom trenutku. Naime, vladajući nam žele prikazati ulaskom u eurozonu će se drastično promijeniti standard hrvatskih građana na bolje, netko bi pomislio da ćemo se ujutro probuditi pa samo sa stabala uzimati eure i živjeti kao u raju. Međutim, nije to baš tako. Ništa drastično se neće promijeniti na bolje, bojim se prvenstveno u prvih nekoliko mjeseci na gore po hrvatske građane.
Naime, benefiti koje je državni tajnik iznosio dobrim dijelom ne stoje. Naime, kada usporedimo države koje nemaju namjeru ući u eurozonu, a puno duže su članice EU kao što su Mađarska, Češka, Poljska, tada možemo vidjeti da su njihova gospodarstva daleko stabilnija i otpornija od hrvatskog gospodarstva, to su prvenstveno industrijske države, ono što je nekad Hrvatska bila. Kada pogledamo i usporedimo kao što vladajući govore i navedu kao jedan od glavnih argumenata ulaska u euro, a to je povećanje stranih investicija, tada možemo usporedit jednu Mađarsku koja ima 300% veća strana ulaganja, preko 4 milijarde eura na godišnjoj razini u odnosu na Hrvatsku koja je u pred, pred covid vrijeme imala neke 1,3 milijarde eura ulaganja. Jedna Srbija koja nije član EU ima preko 3 milijarde eura stranih ulaganja na godišnjoj razini. Znači to nema nikakve veze sa valutom koju koristite. Isto tako još jedan argumenta koji ne stoji, a to je da će doći do povećanja broja turista, turisti biraju svoju destinaciju jer žele ići na određenu lokaciju i većinom obavljaju kartično plaćanje. A što se tiče povećanja standarda o tom potom, to neće ovisiti o ulasku u eurozonu, to će ovisiti prvenstveno o politici koja će se voditi u RH. Naime, mi smo i dalje na samom začelju po razvijenosti u EU i ništa nam ulazak u eurozonu neće poboljšati naš standard, jedna prosječna hrvatska mirovina iznosi 2.900 kuna odnosno 386 eura, u Njemačkoj ta mirovina iznosi od 1.300 do 1.600 eura, hoćemo li ikad dosegnuti razinu Njemačke ulaskom u eurozonu, nećemo, daj Bože da dosegnemo razinu jedne Slovenije. Međutim zašto nas zaobilaze investicije, zašto stojimo tu gdje jesmo, pa jedini i glavni razlog je korupcija, Hrvatska je koruptivna država, nije pogodna za ulaganje, nije pogodna za strano investiranje i zato smo tu gdje jesmo i ovo je nažalost cilj koji je sebi zacrtao predsjednik vlade Andrej Plenković koji članovi HDZ-a prate, a dobar dio njih i sami smatraju da nije vrijeme za ulazak u euro samo to neće reć ovdje nego u saborskim hodnicima kad se kamere ugase, ali ja se uistinu bojim, bojim se da neće bit dobro našim umirovljenicima jel nemaju niti jedan benefit ulaska u eurozonu. Ono što je najgore, psihološki će ih ubit kad dobiju 300-350 eura mirovine, vjerujte mi, tri novčanice za 40.g. radnog staža, živjela Hrvatska, a jedna kila kruha će koštati euro i pol, znači 10% mirovine samo na kruh, to je hrvatska realnost.

Recommended Posts