Greške rade europski birokrati ali i domaći poslušnici

Zagreb, 22.09.2022. – Saborska zastupnica Vesna Vučemilović u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista danas je u sklopu rasprave o Godišnjem izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije istaknula:

“Prošli tjedan smo imali sjednicu Odbora za gospodarstvo i nakon te sjednice mislim da se svi trebamo zapitati koliko još ima agencija i koliko još ima razno raznih ustanova koje ne rade svoj posao jer nakon te sjednice bilo je uistinu evidentno da naša regulatorna tijela se izmotavaju i izvlače i na sve moguće načine pokušavaju otkloniti odgovornost od ovih malverzacija sa domaćim plinom, ali na njihovu žalost to uistinu nije moguće, zakon je kristalno jasan, podzakonski akti također i trebali su ih samo primjenjivati i raditi ono za što su plaćeni. Jesu li bili lijeni, pa im se nije dalo, jesu li neuki, pa ne znaju raditi svoj posao, jesu li pokvareni i sudionici nekih kriminalnih aktivnosti nije moje da sudim, ali je moje da postavim ta pitanja i mislim da svi moramo tražiti da se sve vezano za ovu pljačku prirodnog plina domaćeg rasvijetli, sve okolnosti i svi odgovorni da se sankcioniraju. Ja sam uvjerena da naša javnost živi u uvjerenju kako u principu INA sav domaći plin prodaje HEP-u direktno bez posrednika jer činjenica je da dobar dio tog plina uistinu i završi u HEP-u, ali očigledno preko nekoliko posrednika, a pri tom cijena rapidno raste, a tko to plati sve na kraju, naši građani i naši poduzetnici, dok odabrani na naš račun očigledno pune džepove. Vlada je dala negativno mišljenje na ovo izvješće, u međuvremenu predsjednik upravnog vijeća HERA-e je podnio ostavku, vjerojatno će i ostali članovi za njim i činjenica je da ako mi ne rasvijetlimo sve aspekte, sve razmjere ove pljačke mi ne možemo biti sigurni da se ovako nešto neće ponoviti. Dogodit će se da će se ekipa zamijeniti kao u hokeju, javnost će se umiriti i idemo dalje, business casual rekli bi neki”.


“U konačnici ostaje jedno vrlo važno pitanje na koje nemamo odgovor, nije ga dao ni državni tajnik, ali ja se nadam da će pritisak javnosti biti toliki da ćemo mi u narednim danima dobiti odgovor na to pitanje. Naime, domaći plin nije završio u izvozu, dok HEP ne izvijesti hrvatsku javnost od koga je kupljen plin za podzemno skladište Okoli mi ne znamo razmjere ove afere u INA-i jer dame i gospodo vrijeme je da hrvatska država bude na korist našim građanima. Ako mi imamo nalazišta plina onda taj energent treba biti za naše građane i za naše poduzetnike po pristupačnoj cijeni. Ako imamo izvore pitke vode, a navodno ih imamo jako puno, pa zašto ta voda nije besplatna kao u Norveškoj, kao u Irskoj, ako Norvežani imaju besplatnu vodu zašto je mi ne bi imali, a navodno smo po tome među najbogatijim državama u svijetu.
Imamo i svoje autoceste, ali mnogi nemaju novaca za cestarinu. Meni je povoljnije voziti se autocestom u Mađarskoj, kupim vinjetu i 7 dana vozim se za 10 eura. U Hrvatskoj ne, to ne ide tako. Što vrijedi mojim Slavoncima i Baranjcima što Hrvatska ima more kada si većina ne može priuštiti ni tjedan dana odmora na tom moru za svoju obitelj?
Kada HERA određuje cijenu električne energije, onda se vodite cijenom na burzi u Budimpešti, za plin se gleda još dalje, prema Nizozemskoj. Jedino kada se pšenica otkupljuje, e onda se ne gleda na burzu ni na budimpeštansku, ma ni na onu cijenu koja se u Srbiji plaća poljoprivrednicima. Svi u okruženju imaju veću cijenu nego poljoprivrednici ovi ovdje u Hrvatskoj. Zar baš svaki put ta cijena mora biti apsolutno najniža i da ide na ruku otkupljivačima, a ne našim poljoprivrednicima i onda kada sve to skupa zbrojite, morate se zapitati pa za koga je ova država stvorena.
Za pojedince kojima je sve dozvoljeno i koji se besramno bogate na račun svih nas. Pričate nam o tržišnoj ekonomiji i ja stvarno ne znam na kojem ekonomskom fakultetu se ovakva tržišna ekonomija uči kad imate jedne poduzetnike koji imaju 10 puta nižu cijenu plina i sve ostale koji plaćaju po burzovnim cijenama.
Gospodo, to nije tržišni kapitalizam, to je ortački kapitalizam i nemojte nam pričati o tržištu jer to sa tržištem nema apsolutno nikakve veze i onda svakih 10 godina vladajući se čudom čude kako nam se smanjuje broj stanovnika. Pa ljudima je dosta ove korupcije, ovog nerada i bezvlašća i dvostrukih mjerila i zato odlaze. Pogledajte istraživanja pa ćete vidjeti šta ovi koji su otišli govore zašto su otišli. Uglavnom zbog korupcije, to je broj 1.
I činjenica je da uz sve ove probleme, uz migrante koji nam spavaju u parku u centru Zagreba, gdje turisti uriniraju po centru Splita, na javnim parkiralištima u Splitu kampiraju besplatno, što radi ministar unutarnjih poslova? On nas plaši teroristima i nekakvim terorističkim skupinama koje su se udružile pa ruše vlast, a sve to je krajnje opasna retorika koja služi isključivo i jedino odvraćanju pozornosti od ovih gorućih tema koji se više ne mogu skriti jer je ljudima dosta poskupljenja, nestašica, štednje jer oni vide da nekima ide jako dobro. Znači, zar nitko u Poreznoj se nikada nije zapitao kako savjetnik ravnatelja Županijske uprave za ceste iz Karlovca može biti vlasnik vile sa bazenom? Zar nitko u Poreznoj si nikada nije postavio pitanje koja su to primanja i zar ne bi to trebalo malo istražiti i ne samo on. Brojni direktori javnih poduzeća, komunalnih poduzeća, savjetnici, pomoćnici, itd., cijela armija politički postavljenih kadrova koja se bavi skupljanjem nekretnina na atraktivnim lokacijama pa nam onda kažu, kaže institucije rade svoj posao.
Pa neka onda istraže. 50% nekretnina koje se kupuju za gotovinu i imovinu tih koji to kupuju. E onda bi mi mogli reći institucije rade svoj posao jer mi na primjeru HERA-e vidimo da oni ne rade svoj posao za koji su plaćeni. I kada pogledamo ovo Izvješće, onda tu ima dosta kvalitetnih podataka, nije da nema, ima, ali od temeljne uloge i nadležnosti se bježi kao i od odgovornosti jer HERA ne samo da mora regulirati tržište energije, onda mora to tržište nadzirati. Ponovit ću, nadzirati. Znači sukladno zakonu imaju ovlasti dobiti apsolutno sve dokumente i nadzirati svaki element poslovanja tvrtki, a ipak smo u petak od predsjednika upravnog vijeća čuli kako nije bilo nepravilnosti, sve je bilo po zakonu, a sve to samo da se otkloni odgovornost i sačuva radno mjesto koje donosi izdašna primanja.
Znači već u uvodu ovog Izvješća piše kako je HERA neovisno tijelo i ima neovisnost odlučivanja u odnosu na izvršnu vlast, a isto tako, HERA donosi metodologiju izračuna tarifnih stavki tj. cijena energenata. I samo ću još reći ovo, a ostalo ću u pojedinačnoj raspravi, znači umjesto da cijena plina za kategoriju zaštićenih potrošača se veže uz cijenu domaćeg plina, vi se vodite burzovnim cijenama i šišate nas kao ovce, a na ostalo, naravno, nećemo podržati ovo Izvješće”.

Recommended Posts