Hrvatski suverenisti s poljskim premijerom Morawieckim

Od 12. do 15. kolovoza u Varšavi, se održao kampus s nazivom “Sloboda i suverenitet”.

Glavna tema kampa je bila agresija Ruske federacije na Ukrajinu koja naglašava važnost suvereniteta, neovisnosti i slobode. Kako je rat ponovno zahvatio Europu u 21. stoljeću? Je li bilo moguće izbjeći krvoproliće? Je li Zapad propustio priliku održati trajni mir na europskom kontinentu? Tko je bio u pravu, a tko u krivu u vezi s Rusijom? Kako učinkovito zaštititi državnu granicu i neovisnost? Hoće li rat povećati ulogu NATO-a u svjetskom sigurnosnom sustavu? Tijekom rasprava pokušalo se odgovoriti na ova i mnoga druga pitanja.

Marko Milanović Litre: “Kao voditelju međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Poljska, članu Predsjedništva Hrvatskih suverenista i kao Zamjeniku predsjednika New Directiona iznimno mi je drago što je delegacija mladeži Hrvatskih suverenista sudjelovala na kampu tijekom kojega su posjetili poljski parlament, sudjelovali tijekom rasprava, bolje se upoznali s našom partnerskom strankom Pravo i Pravda i upoznali poljskog premijera Mateusza Morawieckog”.

Frano Čirko: “Premijera Morawieckog sam upitao kako gleda na budućnost Inicijative triju mora (Jadran – Baltik – Crno more) te može li Inicijativa u budućnosti prerasti u savez koji će ojačati poziciju naših zemalja srednje i istočne Europe, kako više ne bismo bili samo objekt između zapada i istoka, tj. između bruxellskog federalizima i moskovskog imperijalizma, nego kako bi naše zemlje postale snažni subjekt na geopolitičkoj karti Europe i svijeta.
Premijer mi je odgovorio kako vrlo pozitivno gleda na budućnost Inicijative tri mora te je naglasio njezinu izuzetnu važnost u jačanju vertikalnih veza (sjever – jug) u Europi na polju ekonomije i energetike između naših zemalja. Smatra kako je vrijeme da Europa prestane ovisiti samo o horizontalnim vezama (zapad – istok), jer se danas najviše vidi kamo te veze vode (aludirajući na vezu Njemačka – Rusija)”.

Recommended Posts