Mentalno zdravlje djece i mladih

Zagreb, 12.07.2022. – Predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović i predsjednica Odbor za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić održali su zajedničku tematsku sjednicu posvećenu mentalnom zdravlju djece i mladih.

Sjednica je organizirana s ciljem ukazivanja na štetne posljedice pandemije na mentalno zdravlje djece i mladih, školske pritiske i ostale probleme s kojima se susreću mladi s obzirom na uznemirujuće podatke o povećanom broju pokušaja samoubojstava u toj populaciji. O temi su, uz saborske zastupnice i zastupnike, raspravljali liječnici, stručnjaci za mentalno zdravlje te predstavnici resornih ministarstava.

Predsjednica odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović je istaknula kako istraživanja pokazuju da su djevojčice viših razreda srednje škole najugroženije te ukazala na nedovoljan broj psihologa u školama, mali broj specijalizacija dječje psihijatrije te pozvala na sustavno rješavanje ovog problema naglašavajući kako potrebnog stručnog kadra nedostaje i na tržištu rada.

Razlog sazivanja ove sjednice leži u poraznoj statistici Ministarstva unutarnjih poslova i dramatičnom porastu pokušaja ubojstava u prvih 5 mjeseci ove godine, rekla je predsjednica odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić te predstavila statističke pokazatelje prema kojima je u odnosu na 2021. godinu kad je do 14 godina bilo 5 pokušaja samoubojstava, a u 2022. imamo 19, što predstavlja porast od 280 posto. Kako je istaknula, uzlazni trend pokazuje se i u drugim dobnim skupinama i to u skupini od 15-18 godina je 12 posto više pokušaja nego prethodne godine, a u skupini od 19-25 čak 60 posto više.

Recommended Posts