Stanju u sportskim savezima

Zagreb, 07.07.2022. – Odbor za obitelj, mlade i sport održao je u četvrtak tematsku sjednicu na kojoj je provedena rasprava o stanju u sportskim savezima te ostalim problemima vezanim uz odnos nacionalnih sportskih saveza prema onima na lokalnoj razini te prema sportskim klubovima i udrugama kao i negativnom utjecaju osobnih i financijskih sukoba u savezima na mlade sportaše.

S obzirom da to da se očekuje novi Zakon o sportu, razmijenjena su i mišljenja i dani prijedlozi o mogućnostima poboljšanja zakonskog okvira koji definira sport i udruge.

Predsjednica Odbora Vesna Vučemilović pojasnila je na početku kako Odbor često prima predstavke vezane uz sukobe u sportskim savezima, no iako rješavanje sukoba nije u nadležnosti Odbora, odlučeno je da se provede rasprava o odnosu nacionalnih saveza prema županijskim i gradskim savezima, te odnosu sportskih saveza prema klubovima, kao i o tome koje bi se aktivnosti trebale poduzeti da sukobi koji proizlaze iz osobnih animoziteta pojedinaca ne utječu toliko na situaciju u ukupnom članstvu saveza.

Savezi se često bave sami sobom i zaboravljaju na svoju osnovnu funkciju, a mi moramo vidjeti što treba učiniti da sportaši budu i dalje promotori Hrvatske i kako da im se osiguraju uvjeti za postizanje vrhunskih rezultata, kazala je Vučemilović. Osvrnuvši se na važnost sporta za djecu, navela je i zabrinjavajući podatak Hrvatskog olimpijskog odbora da se u godinama pandemije preko 30 tisuća djece prestalo baviti sportom.

U raspravi je skrenuta pozornost i na nužnost kategorizacije sportskih klubova po kvaliteti, jer se, kako su upozorili neki od sudionika sjednice, na lokalnoj razini sredstva često distribuiraju prema osobnim preferencijama čelnika lokalnih tijela. U vezi s tim, Krešimir Šamija je kazao da će novi Zakon o sportu uvesti obvezu jedinicama lokalne samouprave da donesu pravilnike o kriterijima za financiranje klubova, a o tome će odlučivati skupštinska vijeća. Upozoreno je i na propuste koji se tiču rada sportske inspekcije čija se rješenja vezana uz sankcioniranje nekih saveza, npr. zbog protustatutarnih aktivnosti, često u praksi ne provode.

Recommended Posts