Željko Sačić: Vlast proizlazi iz naroda

Zagreb, 01.07.2022. – Saborski zastupnik Željko Sačić u slobodnom govoru u ime kluba Hrvatskih suverenista osvrnuo je se na prijedlog promjena Ustava kojim bi zagarantirano suvereno pravo hrvatskom narodu na referendumsko, izvorno, neposredno odlučivanje o svim važnim političko-gospodarskim, nacionalno i vojno sigurnosnim te socijalnim i drugim temama i pitanjima ograniči.

“Evo, danas ćemo u ime Kluba Hrvatskih suverenista dati jedan kratak osvrt na kršenje Ustava, odredbi Ustava RH i to, vjerovali ili ne od strane upravo ovdje nenazočnih predstavnika vladajuće većine, prije svega kolegica i kolega iz HDZ-a jer imali smo priliku prije 2, 3 tjedna čuti istup uvaženog g. Bačića, predstavnika predsjednika Kluba HDZ-a da prelaze i ulaze u pripreme za izmjenu Ustava u pogledu rješavanja normiranja pravila o provođenju referenduma u RH.

Da vas sve skupa podsjetim, Ustav RH jasno u čl. 1. definira u st. 2 da u Hrvatskoj sva vlast proizlazi iz naroda i da tu vlast hrvatski narod ostvaruje, znači kao zajednica slobodnih, ravnopravnih državljana izborom svojih predstavnika kroz provedbu demokratskih izbora, ali i neposrednim odlučivanjem, dakle podvlačim, hrvatski narod može ostvarivati i ostvaruje svoju vlast u RH i neposrednim odlučivanjem.
To je zapravo jedan civilizacijski doseg, to je u skladu s Poveljom UN-a, s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda, s europskom pravnom stečevinom jer normalno je da hrvatski narod, kao i svaki drugi narod civiliziran u demokratskim režimima, odnosno u demokratskim sustavima koji ostvaruju svoja prava imaju zapravo tu neotuđivo pravo.

Međutim, danas se osporava hrvatskom narodu ostvarenje tog prava tako da unatoč jasnim ograničenjima koja su vidljiva, trust mozgova Venecijanske komisije je jasno rekao da koja pitanja se ne mogu, kojim pitanjima se ne može većinski odlučivati u odnosu na pojedina zagarantirana ljudska prava i slobode u nizu međunarodnopravnih dokumenata. No, ovdje je vladajuća većina i g. Bačić zajedno nam je sad priopćio prije nekoliko dana i kroz Ustav g. Bauka i g. Grbina da će oni doći do te dvotrećinske većine i da će naći zajednički jezik da promijene odredbe o provođenju referenduma tako da apsolutno ograničavaju ustavno pravo hrvatskog naroda na neposredno odlučivanje jer će staviti ispred tog suverenog prava hrvatskog naroda, zamislite sad i počujte dobro, odluku Ustavnog suda RH koji će se na svaku referendumsku inicijativu o provođenju referenduma prethodno izjasniti i reći, ne hrvatski narode, vaša inicijativa nije dobrodošla jer ona nije u skladu s temeljnim načelima ili ustavnim poretkom RH, to mi članovi Ustavnog suda smatramo tako, a članove Ustavnog suda bira, tko? Većina ovdje u Saboru, znamo kako, po kakvim kriterijima, ja ne osporavam njihovu slušnost i sve ono što pridonose zaštiti ljudskih prava i sloboda, međutim, u ovom slučaju ne mogu biti ti da uzimaju sebi prerogative koji im ne pripadaju, ne mogu biti ispred hrvatskog naroda i ta inicijativa koja nije dobrodošla, koja je nedemokratska, da se Ustavni sud prethodno očituje o provedbi referenduma je apsolutno necivilizirana, ona nije u skladu s ustavnopravnim načelima naše domovine Hrvatske i SDP i HDZ žele tako zauzdati slobodu, pravdoljubivost i svaku inicijativu hrvatskog naroda koja je u prošlosti dokazala da zna razmišljati, da nismo imali referendum o samostalnosti i suverenosti RH, danas ne bi bili tu”.

Recommended Posts