M. Milanović Litre: Nitko nema što Srbin imade, potpredsjednicu Hrvatske Vlade

Zagreb, 30.06.2022. – Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, Marko Milanović Litre, danas je tijekom iznošenja stajališta klubova u Hrvatskom saboru govorio o odluci komisije Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam.

“Uoči korizme, tijekom ožujka vrhovni predsjedatelj ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril se tijekom propovjedi dotaknuo ruske agresije na Ukrajinu i počeo opravdavati invaziju na suverenu zemlju. Objašnjavao je kako je ruska agresija metafizička borba protiv zla, nastavljao je opravdavati ratne zločine, ubijanje i teroriziranje ukrajinskog naroda borbom protiv oličenja zapadnjačkog zla.


Drugim riječima ruski osvajački rat i ubijanja opravdava obranom vrijednosti. Pitanje koje se nameće samo od sebe jest kakva to organizacija može opravdavati obranu vrijednosti zlom. Odgovor je jasan božja ne, ali politička da. Taj isti patrijarh Kiril 2012. godine je ustvrdio kako je Vladimir Putin božje čudo i time stavio moskovsku patrijaršiju na raspolaganje Putinu kao sredstvo za svoje veliko ruske ideje.

Ovo je zapravo već isprobani politički koncert kojem smo svjedočili tijekom Domovinskog rata od naših istočnih komšija, odnosno naše braće kako su nas voljeli nazivati. No ta njihova bratska ljubav je nestala u onom trenutku kada je hrvatski narod odlučio da želi suvereno, samostalno i slobodno odlučivati o svojoj sudbini i sudbini svoje Domovine baš poput Ukrajine i Ukrajinaca.

Politička povezanost srpske pravoslavne crkve, odnosno ruske pravoslavne crkve s vlašću nije nikakvo otkriće i ne treba nikoga čuditi. Ali se trebamo čuditi Biskupskoj komisiji Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam, koja je u svibnju organizirala susret sa episkopom Jovanom Čulibrkom i koji su odlučili da se o ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj neovisno o tome kojoj pravoslavnoj jurisdikciji pripadaju u Ukrajini treba skrbiti SPC i Jovan Čulibrk.

Jovan Čulibrk koji u svojoj biografiji piše da se tijekom Domovinskog rata kao podoficir iz 63. Padobranske brigade iz Niša koja je u narodu prozvana niškim specijalcima borio na najtežim područjima među koje možemo svrstati i grad Pakrac.

Jovan Čulibrk koji je pod okriljem tajne 2014. godine u Pakracu ustoličen ispred visokih uzvanika poput tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića i predsjednika republike srpske krajine, Republike Srpske pardon i koalicijskog partnera HDZ-a BiH Milorada Dodika. Skandalozno i sramotno je prepustiti duhovnu brigu ukrajinskih izbjeglica srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je u potpunosti usklađena sa ciljevima ruske pravoslavne crkve, a samim time i ruske vlasti. A još više je poražavajuće kada znamo da je ruska pravoslavna crkva preko svoje podružnice nazvane ukrajinska pravoslavna crkva koja nema apsolutno nikakve veze sa autokefalnom pravoslavnom crkvom Ukrajine pošalje Andreja Ivanenka u Hrvatsku s ciljem da se brine o duhovnim potrebama ukrajinskih izbjeglica.
Drugim riječima, Ukrajinci koji su pobjegli od veliko ruske agresije i propagande u Hrvatsku su stavljeni pod brigu Srba odnosno Rusa koji su sudionici politika od kojih su bježali. Ne treba ni zaboraviti na izvješće posebnog odbora Europskog parlamenta za vanjsko uplitanje u demokratske procese uključujući i dezinformacije koje je ocijenilo rusku i srpsku pravoslavnu crkvu kao remetilački faktor. U članku 131. izvješća navode: „Primećuje se da se strano uplitanje može provoditi i utjecajem u vjerskim institucijama i njihovom instrumentalizacijom. Kao što je ruski utjecaj u pravoslavnim crkvama posebno u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini posebno u njezinom entitetu Republici Srpskoj, Gruziji i Ukrajini među ostalim sijanjem sjemena razdora među lokalnim stanovništvom, razvijanje pristranog pisanja povijesti.“

Pitanje je što čeka hrvatska Vlada, veliki prijatelj Ukrajine i Ukrajinaca? Zašto dozvoljavaju Rusiji da se ovako igra po Hrvatskoj? Zašto se ne obračunavaju sa uzurpatorima u svojoj državi? Odgovor na ova tri pitanja svi mi znamo. Većina to ne želi izreći, ali možemo to sumirati i sa izmijenjenim stihovima srpske pjesme i reći „Nitko nema što Srbin imade potpredsjednicu hrvatske Vlade“.

Recommended Posts