M. Pavliček: Kaos u NP Plitvička jezera

Zagreb, 29.06.2022. – Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček danas je u svom govoru osvrnuo je se na kaos koji vlada u ustanovi Nacionalni park Plitvička jezera.

“Hrvatska već godinama muku muči sa nedostatkom radne snage. To najviše dolazi do izražaja u jeku turističke sezone kada nam već godinama podsezoni nedostaje oko 10.000 radnika u turizmu, bilo to konobari, kuhari, recepcioneri ili pak spremačice. Nažalost ovaj trend nije prisutan samo na Jadranu već u zadnje vrijeme i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Naime, naš najpoznatiji Nacionalni park Plitvička jezera kojeg godišnje posjeti oko milijun posjetitelja muku muči sa radnom snagom. Nažalost dobrim dijelom je ovdje i sukriva uprava Javne ustanove Plitvička jezera koja se kako to kod nas biva politički postavlja.

Naime, dosada je Javna ustanova Plitvička jezera raspisala dva natječaja za prijem djelatnika. Na prvom se javilo svega 1/3 traženih, a na drugom svega 20 od potrebitih nekoliko stotina djelatnika. I što se događa? Događa se da s druge strane imamo djecu koja su završila turističke škole, koja su završila turističke smjerove, koji žive na području NP Plitvička jezera i koji su dobili stipendiju od Javne ustanove Plitvička jezera, a danas su na Zavodu za zapošljavanje. Zašto? Zato što je u svim tim javnim pozivima i natječajima glavni uvjet za zapošljavanje bilo godinu dana iskustva. Gdje će ta djeca steći godinu dana iskustva? Iako u čl. 3. Ugovora o stipendiranju između Javne ustanove Plitvička jezera i samih učenika piše, po završetku školovanja korisnik je dužan prihvatit zaposlenje u ustanovi najmanje u trajanju koliko je trajanje njegovo stipendiranje. Ustanova može ponuditi korisniku zaposlenje u roku od 6 mjeseci od završetka njegovog školovanja, može, ali u startu sam natječaj za uposlenje glasi minimalno jedna godina radnog iskustva u struci. I što nam se događa? S jedne strane nemamo dovoljan broj uposlenih u NP Plitvička jezera, pa imamo određene restorane i Hotel Bellevue zatvorene jer nemamo jednostavno radnika, a onaj dio radnika je pod tolikim pritiskom da jednostavno ne može odraditi kvalitetno svoj posao.

S druge strane imamo djecu koja su završila turističke smjerove, žive na području NP Plitvička jezera ili u njegovoj neposrednoj blizini, bili stipendisti te iste javne ustanove i danas upravo zahvaljujući toj javnoj ustanovi i njenim uvjetima se ne mogu uposliti i gledaju kako napustiti Hrvatsku i tražiti svoju sreću u zapadnoeuropskim zemljama. Ovo vam je još jedna priča iz Hrvatske i tko je za to odgovoran? Pa tko je odgovoran drugi nego onaj tko upravlja Javnom ustanovom Plitvička jezera.

Zašto mu je lokalno stanovništvo nezadovoljno, zar se ne zapita zbog čega djeca ne rade, zašto su ovakvi uvjeti ako već ima toliko nedostatka radne snage? Ovo je žalosno i sramotno, al ovo je još jedna priča iz Hrvatske gdje nažalost sve završava upravo ovako zbog političkog kadroviranja nestručnih i nesposobnih osoba i onda imamo ovo što imamo, s jedne strane nedostatak radne snage, s druge strane ta ista radna snaga koja sjedi na Zavodu za zapošljavanju i koja gleda kako napustiti lijepu našu”.

Recommended Posts