Potpora Hrvatima u Bosni i Hercegovini

ZAGREB, 02. lipnja 2022. – Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček danas je u svom govoru najoštrije osudio jučerašnje nasilno skidanje zastave hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine u Općini Tešanj.

Prije nešto više od tri mjeseca, Hrvatski sabor je gotovo jednoglasno 25. veljače donio Odluku o Deklaraciji o Ukrajini kojom optužuje i osuđuje rusku agresiju na neovisnost Ukrajine. Tom prilikom su saborski zastupnici upravo ovdje u hrvatskoj sabornici izvjesili ukrajinske zastave u znak potpore ukrajinskom narodu i njihovoj borbi za neovisnost.
Ja ću danas možda po prvi puta u povijesti Hrvatskog sabora izvjesiti zastavu hrvatskog naroda BiH u znak potpore Hrvatima BiH jer su obespravljeni, jer nemaju gotovo nikakva prava. Naime, ne želim praviti cirkus nego želim ukazati na probleme hrvatskog naroda u BiH. Svima nama je poznato da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma, da je Hrvatska potpisnica Vošingtonskog sporazuma, da ovi mirovni sporazumi jamče konstitutivnost sva tri naroda u BiH, Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Nažalost Hrvati ni dandanas nemaju ni približno ona prava u odnosu na druga dva konstitutivna naroda. Već mjesecima se raspravlja o katastrofalnom izbornom zakonu koji se provlači gotovo 20 godina, gdje neki drugi, u ovom slučaju Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva. Taj isti izborni zakon po odluci Ustavnog suda BiH nije u skladu s Ustavom. Ono što je najžalosnije, Hrvati u zadnje vrijeme osjećaju i fizičku ugroženost u BiH i to posebice u Federaciji BiH. I dok se jučer HDZ i SDA prepucavaju oko toga tko je pobjednik tzv. Rezolucije o BiH među Europskim pučanima, jesu li to Hrvati ili pak Bošnjaci, odnosno HDZ ili SDA, hrvatski narod uistinu se mora boriti za svoju opstojnost.

Naime, upravo ova zastava koja je ovdje pred vama je u zadnjih nekoliko mjeseci 4 puta nasilno skinuta i oskvrnuta u Srednjoj Bosni u Zeničko-dobojskom kantonu. Po prvi puta u Varešu, u neposrednoj blizini katoličke crkve, po drugi puta u Novom Šeheru, po treći puta u Fojnici, u općini Maglaj i jučer u Jelahu u općini Tešanj i to na spomen obilježju poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane gdje je pored zastave hrvatskog naroda BiH stoji i službena zastava BiH i gdje bošnjački nacionalisti očigledno uz potporu SDA javno snimaju za bošnjačke portale i prijete kako će skinuti zastavu hrvatskog naroda BiH jer ona nije u skladu s Ustavom pa im ovim puta poručujem da svi oni koji trgaju hrvatsku zastavu hrvatskog naroda BiH, trgaju BiH jer BiH neće opstati i ne može postojati bez sva 3 konstitutivna naroda. To se pokazalo u njenoj prošlosti, a tako će biti i u budućnosti. Nažalost tijekom noći upravo ti bošnjački nacionalisti su skinuli ovu zastavu i još jedanput dali do znanja Hrvatima kakvu tu građansku BiH žele.


Građansku BiH unitarističku gdje će privilegij imati samo jedan, u ovoj slučaju bošnjački narod. Ono što posebice boli Hrvate Srednje Bosne, posebice Zeničko-dobojskog kantona, da se radi o mjestima gdje Hrvati uopće nisu bili u sukobu s Bošnjacima. A ono što nas treba boljeti, da naše famozno Ministarstvo vanjskih poslova i naš nažalost nesposobni ministar Grlić Radman i opet ništa nije reagirao na to što se svakodnevno Hrvatima oduzimaju brojna prava i što je najžalosnije, što im se ugrožava njihova sigurnost.

Recommended Posts