U ovakvim okolnostima može se zatražiti i zabrana izvoza

ZAGREB, 01. lipnja 2022. – Klub zastupnika Hrvatskih suverenista prikupio je dovoljno potpisa saborskih zastupnika za raspravu o Izvješću o stanju robnih zaliha zbog važnosti energetske i prehrambena sigurnosti u ovim kriznim vremenima.

Rasprava o robnim zalihama u ovom trenutku iznimno je važna jer se nalazimo u kriznim vremenima i izuzetno su važni i energetska i prehrambena sigurnost, a robne rezerve nam to trebaju omogućiti, istaknula je Vesna Vučemilović, te istaknula kako bi do rasprave moglo doći idući tjedan. Pred nama je žetva i Hrvatska se ne mora baš toliko voditi načelom solidarnosti bez obzira na to što je članica Europske unije, kazala je.

‘Hrvatska ima elemente iz Ugovora o funkcioniranju EU i zajedničkog tržišta kako bi osigurala 400 tisuća tona pšenice koliko je potrebno za stanovnike Hrvatske. Naime, u ovim izvanrednim okolnostima može se čak zatražiti i zabrana izvoza no može se ići i na blažu mjeru, a to je da država ima pravo prvokupa kao što je to uvela Mađarska’, napomenula je.

Ukazala je na primjer Mađarske gdje je cijena motornog goriva i dalje 9,17 kuna za i to samo za stanovnike Mađarske, što znači da mađarski predsjednik može suspendirati apsolutno sve osnove na kojima počiva EU, a to je sloboda tržišta, dok bi Hrvatska trebala bespogovorno slušati sve što nam dolazi i uvijek se voditi načelima solidarnosti, ustvrdila je.

Apelirala je da hrvatska Vlada počne voditi računa o potrebama hrvatskih građana i osigura prehrambenu sigurnost. ‘Imamo dovoljno žitarica, ali nam se može dogoditi da naši silosi deset dana nakon žetve budu prazni i da sve ode u izvoz. To se ponavlja iz godine u godine i stoga je izuzetno važno da na plenarnoj sjednici raspravimo stanje robnih rezervi’, ocijenila je Vučemilović.

Recommended Posts