Vesna Vučemilović primila švedsku veleposlanicu Dianu Helen Madunic

ZAGREB, 11. svibnja 2022. – Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Švedska Vesna Vučemilović i članovi skupine Erik Fabijanić, Katica Glamuzina, Vesna Nađ i Martina Vlašić Iljkić održali su u srijedu sastanak s veleposlanicom Kraljevine Švedske u RH Dianom Helen Madunic.

Voditeljica skupine Vesna Vučemilović iskazala je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja čemu pridonosi brojna zajednica hrvatskih iseljenika koji žive u Švedskoj. Osvrnula se na švedski model borbe s pandemijom koronavirusa, koji je bio liberalniji u odnosu na strategije ostalih zemalja članica. – Bili ste ustrajni u liberalnijem pristupu, unatoč brojnim utjecajima sa strane te ste imali blaži utjecaj na gospodarstvo zemlje, istaknula je Vučemilović. Također je iskazala potporu Švedskoj na njezinom putu za pristupanje NATO savezu, smatrajući kako zemlja treba urediti svoju sigurnosnu situaciju kako drži da je najprikladnije. Govoreći o stanju i izbornom zakonu u BiH, istaknula je kako je Švedska iskazivala razumijevanje za sigurnosne izazove i dugoročnu stabilnost ovog područja.

Veleposlanica Diana Helen Madunic također je potvrdila vrlo dobre i prijateljske bilateralne odnose. Osvrnuvši se na pandemiju koronavirusa, istaknula je kako je održavanje švedskog pristupa bilo izazovno, ali kako je cilj takve strategije, osim zaštite gospodarstva, bila i zaštita ljudskih prava. Članovima skupine predstavila je dokument koji su izradile sve stranke Riksdaga kao sveobuhvatnu analizu u odlučivanju hoće li Švedska predati zahtjev za članstvo u NATO savezu. – Švedska je vlada donijela odluku te je danas Švedska, zajedno s Finskom, službeno podnijela zahtjeve za pridruživanje NATO-u u sjedištu saveza te se nadamo potpori Hrvatske, istaknula je veleposlanica.

U nastavku sastanka dužnosnici su razmijenili mišljenja o Schengenu, o hrvatskom putu prema članstvu u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, OECD-u, društveno odgovornom poslovanju te gospodarskoj suradnji dviju zemalja.

Recommended Posts