Sačić: Treba definirati priziv savjesti u vojnom roku

Odbora za obranu Hrvatskog sabora na svojoj 23. sjednica jednoglasno je prihvatio prijedlog zastupnika Željka Sačića u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, da se što skorije provede sveobuhvatna i stručna rasprave o opravdanosti ponovne pravno tehničke i materijalno financijske mogućnosti pozivanja novaka na obavezu služenja vojnog roka Republici Hrvatskoj”.

“Vojska je u očima hrvatskog naroda najjači garant sigurnosti opstanka i naroda i države. Mi Hrvati moramo imati svoju vojsku”, rekao je Sačić, te dodao da treba definirati i priziv savjesti u slučaju izbjegavanja vojnog roka.

“Ovo što sad imamo, što smo imali 2008., da više od polovice mladića se pozivalo na priziv savjesti izbjegavajući dodir s oružjem, to nije bilo dobro regulirano. To je bilo licemjerno jer ti isti mladići su se kasnije prijavljivali uredno u policiju, pravosudne institucije, svugdje gdje su imali dodir s oružjem. Trebamo jasno definirati što je to priziv savjesti u slučaju izbjegavanja vojnog roka i dodira s oružjem”, naglasio je Sačić.

Komentirao je i priziv savjesti u medicini, navodeći da je to sve definirano. “Ne možemo nagovarati čovjeka da protivno svog načela učini nešto.”

Recommended Posts