Milanović Litre: Priziv savjesti je moralan čin, utemeljen na integritetu pojedinca

ZAGREB, 11. svibnja 2022. – Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, Marko Milanović Litre, danas je tijekom iznošenja stajališta klubova u Hrvatskom saboru govorio o prizivu savjesti vezanog uz slučaj Mirele Čavajde i pritom osudio sve lijeve i centrističke stranke u Saboru za pokušaj dokidanja prava medicinskog osoblja i doktora.

“Saborski zastupnici lijevog saborskog krila koji često vole sami sebi tepati kako zagovaraju liberalne stavove i promiču prava pojedinaca, zadnjih tjedan dana žele političkim pritiscima dokinuti prava hrvatskih doktora na priziv savjesti. Za njih etika, moral, vjerske vrijednosti, stečene slobode i prava su tek slovo na papiru.

Njihov pokušaj udara na doktorski priziv savjesti je ustvari još jedan mali korak u pokušaju uništavanja hrvatske kulture, identiteta i tradicije.” – izjavio je Milanović Litre.

U nastavku svoga izlaganja kritizirao je kako ljevica u Hrvatskoj brani svoje stavove neutemeljenim uporištima, bez ikakve smislene argumentacije i plana te upozorio na njihov licemjerni odnos prema doktorima i medicinskom osoblju.

“Oni su za slobodu govora, ali samo ako ste njihovi. Oni su za prava pojedinaca, ali samo ako ste njihovi. Oni su za radnička prava, ali samo ako ste njihovi. Oni su za veća prava za doktore i medicinsko osoblje, ali samo ako nemate priziv savjesti. Tijekom teških pandemijskih uvjeta često smo ih mogli čuti kako su branili doktore i medicinsko osoblje, s razlogom, ali kada doktor ima priziv savjesti, e u tom trenutku prestaje sva podrška ljevice.”

Obranu medicinskog osoblja i doktora, koji su na osnovi priziva savjesti odbili počiniti feticid u slučaju Mirele Čavajde, argumentirao je kako je to moralan čin ljudi s integritetom.

“Prava pojedinaca pomažu u očuvanju moralnog integriteta pojedinca, čuvaju ugled doktorske profesije, štite od prisilne državne vlasti i štite od diskriminacije onih s manjinskim uvjerenjima.

Upravo iz tih razloga svaka osoba sa lijeve strane ove sabornice bi trebala stati u obranu prava doktora na priziv savjesti.”

Milanović Litre je zaključio svoj govor naglašavajući izvorište Hipokratove zakletve, naglašavajući kako se hipokratovi liječnici nisu zakleli ni u cara, ni u državu, ni u lokalne gospodare i vlasti, te da je njihova zakletva položena pred najvišim mogućim autoritetom, Bogom.

“…liječnici nisu samo plaćeni obrtnici koji rade sve što zahtijevaju njihovi platnici. Oni nisu samo državni službenici kojima je prva lojalnost državi. Oni nisu samo prodavači čiji je posao da klijenti budu zadovoljni. Oni hodaju uz ritam drugog bubnja.” – zaključio je Milanović Litre.

Recommended Posts