Uklanjanje grba u Bleiburgu je poraz hrvatske diplomacije

ZAGREB, 5. svibnja 2022. – Hrvatski suverenisti su jedina parlamentarna stranka koja je reagirala na neutemeljeno uništavanje hrvatskog identiteta i povijesti uklanjanjem povijesnog stoljetno staroga hrvatskog simbola sa spomen obilježja na Bleiburgu.

Ne smijemo dopustiti da se hrvatski stoljetni simboli oskvrnjuju zbog lobiranja interesnih skupina i pojedinaca kojima je cilj prikazati Hrvatsku i Hrvate kao zločincima. Grb s prvim bijelim poljem se koristio davno prije osnutka NDH, a koristit će se u budućnosti ako se pita Hrvatske suvereniste.

„Na nalog austrijskih pokrajinskih vlasti oskvrnjen je spomenik hrvatskim vojnicima i civilima na blajburškom polju, uklonjeni su dijelovi teksta i povijesni hrvatski grb. Ovo je poraz hrvatske diplomacije jer nije bilo nikakve reakcije ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana niti bilo kakve prosvjedne note”, rekao je predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček

Ovo je još jedan dokaz da ministar Grlić Radman nije dorastao svom zadatku i u vanjskoj politici je zakazao u svakom pogledu. Unatoč njegovim naporima, izborni zakon u BiH nije izmijenjen, Hrvati kao nacionalna manjina u Srbiji, unatoč potpisanom sporazumu 2014, godine, još nemaju zajamčene mandate i sami su se morali izboriti za svog zastupnika u Narodnoj skupštini, a veleposlanik Hidajet Biščević napada hrvatsku zajednicu i njihove predstavnike u Srbiji, nabrojao je Pavliček dokaze da Grlić Radman nije dorastao zadatku ministra vanjskih poslova.

Marko Milanović Litre prosvjedovao je protiv “uništavanja hrvatske povijesti” i pokazao niz grbova iz hrvatske povijesti, od prvog pronađenog 1495. godine u Innsbrucku, s prvim bijelim poljem, do grba Hrvatske unutar SFRJ s bijelim poljem ispred kojeg se, ističe, slikao i sam Tito.

Grb u Bleiburgu je hrvatski simbol, a ne ustaški ili endehazijski, ustvrdio je Milanović Litre dodavši kako je sramotno da u Hrvatskoj još ima prijepora oko stoljetnog hrvatskog grba, koji je od početka imao prvo bijelo polje.

Željko Sačić austrijski potez ocijenio je “duboko neprijateljskim prema svim nevinim žrtvama pogubljenim nakon predaje” i pozvao Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca da “uzmu bat i razbiju ruglo od spomenika Šoškočaninu u Borovu Selu”.

Recommended Posts