SDSS u RH ima člana Vlade, a Hrvati u Srbiji?

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček danas je u svom govoru istaknuo dok pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj imaju zajamčene zastupnike u saboru, zajamčene dožupane, dogradonačelnike i na stotine vijećnika, pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji nemaju niša od toga.

Ove godine se u našim susjednim državama imaju održati vrlo bitni izbori. Jedni su u BiH gdje se već mjesecima vodi rasprava o promjeni Izbornog zakona, odnosno o tome da se Hrvatima omogući da biraju i da izaberu svoje predstavnike u Predsjedništvu BiH.


Drugi izbori koji će se održati, a izuzetno su također bitni za Republiku Hrvatsku su izbori u Republici Srbiji za Narodnu skupštinu, te za predsjednika države. Naime, jučer je raspuštena Narodna skupština Republike Srbije, te su zakazani izbori za 3. travnja. No što će se promijeniti nakon tih izbora što se tiče statusa hrvatske nacionalne manjine u Srbiji? Jedno veliko ništa. Vrlo vjerojatno opet neće imati svog legitimnog predstavnika u Narodnoj skupštini.


Naime, položaj Hrvata što se političkog položaja tiče u Republici Srbiji je već godinama na samim marginama društva. Hrvati su još ’91. godine imali negdje oko 106000 ljudi koji su živjeli u Republici Srbiji. Danas je taj broj pao na svega 57000. Treba napomenuti da se nekih 17000 građana Srbije izjašnjava kao Bunjevci, jedna umjetno stvorena nacija samo u Republici Srbiji sa ciljem daljnjeg cjepkanja hrvatskog nacionalnog bića.


Treba napomenuti da je broj Hrvata u 30 godina pao za 50% u državi gdje nije bilo rata, u državi gdje nije bilo balvan revolucije, u državi gdje nisu Hrvati tražili odcjepljenje ili svoju autonomiju broj Hrvata se drastično smanjio. Na žalost položaj Hrvata se posebice u zadnjih 12 mjeseci dodatno pogoršao. Naime, u središtu i sjedištu djelovanja Bunjevačkih Hrvata u Subotici je prije nekoliko mjeseci umjetno stvoren jezik bunjevački proglašen kao službeni jezik unatoč brojnim prosvjedima i Republike Hrvatske i lokalnih Hrvata, taj jezik je i dalje na snazi.


Isto tako, prije nekoliko mjeseci u službenim udžbenicima za osnovnu školu u Republici Srbiji niječe se postojanje hrvatskog jezika kao zasebnog jezika. No, ono što najviše boli Hrvate u Srbiji i Vojvodini je to što nemaju svoju zastupljenost kako na lokalnim, tako na pokrajinskim, te na državnim razinama Republike Srbije.
Naime, unatoč sporazumu koji je potpisan 2004. godine između Republike Hrvatske, te ondašnje države Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori, te srpske i crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Malo toga od tog sporazuma je realizirano. Naime, hrvatska strana je ispoštivala velik dio tog sporazuma posebice članak 9. koji kaže da su stranke potpisnice obvezne omogućiti zastupljenost pripadnicima nacionalnih manjina kako na lokalnim, tako na regionalnim, te na državnim razinama što u predstavničkim tijelima, što u izvršnoj vlasti.


Mi tako u Republici Hrvatskoj danas imamo tri predstavnika srpske zajednice u Hrvatskom saboru koji se biraju na zasebnoj listi. Imamo potpredsjednika Vlade iz redova srpske zajednice. Imamo 10 dožupana iz redova srpske zajednice zajamčenih. Imamo 40-tak načelnika, dogradonačelnika i gradonačelnika zajamčenih za srpsku zajednicu. Imamo nekoliko stotina vijećnika u općinskim, gradskim vijećima i županijskim skupštinama zajamčenih za srpsku zajednicu.
Hajmo malo pogledati što imaju Hrvati u Srbiji? Broj zajamčenih zastupnika u Narodnoj skupštini nula. Broj zajamčenih predstavnika u Vladi Republike Srbije nula. Broj zajamčenih zastupnika u pokrajinskoj Vladi nula. Broj zajamčenih poslanika ili zastupnika u pokrajinskom Parlamentu nula. Broj gradonačelnika nula. Broj zajamčenih dogradonačelnika nula. Broj zajamčenih općinskih i gradskih vijećnika nula.


Imamo svega dva vijećnika u dvije općine u Vojvodini gdje su se izborili zahvaljujući koalicijama predizbornim sa ostalim srodnim strankama. Ovo je poraz hrvatske diplomacije, ovo je poraz hrvatske vanjske politike. I krajnje je vrijeme da pokrenemo ofenzivu diplomatsku kako bi Hrvati dobili ista ona prava koja imaju predstavnici srpske zajednice prvenstveno politička prava u Republici Hrvatskoj.

Recommended Posts