Jao Hrvatima u “građanskoj” BIH

Marko Milanović Litre & Marijan Pavliček

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u svom govoru poručio je kako su zadnji pregovori u Neumu pokazali da se Hrvati opet marginaliziraju te je krajnje vrijeme da Hrvatska, kao njegova supotpisnica, traži reviziju Daytonskoga sporazuma.

Prije tjedan dana upravo na ovom mjestu sam govorio o stanju i pravima Hrvata u BiH. Naime, iako nas granica dijele mi smo jedno nacionalno biće. Nažalost Hrvati u BiH unatoč svim potpisanim sporazumima, unatoč tome što su upravo Hrvati spasili BiH kao jedinstvenu državu danas su sve samo ne konstitutivan narod. Iako im to jamči kako Ustav BiH tako i Ustav Federacije BiH. Naime, broj Hrvata u BiH je drastično pao, izgubili smo gotovo 1/3 stanovništva u zadnjih 30 godina sa tendencijom daljnjeg pada. Danas po svim procjenama Hrvata u BiH ima nešto više od 400.000. Isto tako Hrvati nemaju ni osnovne stvari koje pripadaju drugim narodima, a to je nacionalni tv program na svom jeziku, ali ono što je najgore i oko čega se sad u zadnje vrijeme i vode brojni prijepori, a to je izborni zakon gdje neki drugi u ovom slučaju Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Nažalost, prošli tjedan su pregovori u Neumu propali, danas se nastavljaju pregovori u Sarajevu, no bojim se da svi mi već unaprijed znamo ishod tih pregovora. I treba ovdje otvoreno reći da je hrvatska diplomacija i hrvatska politika u zadnjih 20 godina doživjela poraz. I to veliki poraz upravo nauštrb Hrvata u BiH. Naime, nismo bili u stanju se izboriti za ono što smo potpisali kao država i kojima smo trebali jamčiti prava Hrvata u BiH. Hrvati odnosno RH je potpisnik Washingtonskog sporazuma, tim sporazumom je stvorena Federacija BiH, al tim sporazumom je stvorena i konfederacija između federacije i RH. Taj dio sporazuma nikad nije aktiviran, dapače ’98. godine se odustalo od njega te je potpisan sporazum o posebnim odnosima između RH i Federacije BiH. Ni taj sporazum nikad nije u potpunosti aktiviran. Hrvatska je potpisnica Daytonskog sporazuma no unatoč svemu tome Hrvatima prijeti nestanak. I kao što sam rekao i prošli tjedan, tako ću reći i danas. Usudim se reći ono što možda će mnogi pomisliti ali neće reći, jedini način opstanka hrvatskog naroda u BiH je stvaranje trećeg entiteta. Nemojmo se zavaravati unutar ovakve federacije, unutar ovakvih odnosa Hrvati će nestati u slijedećih nekoliko desetljeća. No kada sam to izjavio bio sam na društvenim mrežama počašćen od zagovaratelja tzv. građanske BiH pa su mi među ostalim napisali. Đubre ustaško jedi g… Čovića ćemo slati u Haag jer je ratni zločinac, a vi odj.. od BiH. Đubre, konju, seljačino itd., tim riječima sam počašćen nakon objave da Hrvatima treba treći entitet upravo od onih koji se zalažu za građansku BiH.

I trebamo sagledati istini u oči. Ako smo međunarodno priznata država, sastavni dio EU i supotpisnica svih mirovnih sporazuma vezano za BiH onda trebamo jasno i glasno reći sad je dosta. Dolje je naš narod koji nestaje. Jedini način opstanka našeg naroda je stvaranje posebnog entiteta i zato se treba pobrinuti hrvatska diplomacija jer ovo sve dosada u zadnjih 20 godina je bilo i više nego uzaludno.

Recommended Posts