Kuna nije ustaški simbol, već platežno sredstvo

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u svom govoru osvrnuo se je na kunu kao platežno sredstvo koje se stoljećima veže uz hrvatski narod i hrvatsku državu!

Jedna od glavnih vijesti u državi Hrvatskoj u zadnjih nekoliko dana su novi dizajni hrvatskih euro kovanica. Nije prošlo ni 24 sata izbio je skandal o kojem je brujala cijela Hrvatska, ali i dobar dio svjetske javnosti. No postavlja se pitanje tko sve snosi odgovornost o ovoj sramoti kako države tako i Hrvatske narodne banke, je li to sam autor očiglednog plagijata Stjepan Pranjković koji je povukao svoj rad ili odgovornost snosi i Hrvatska narodna banka zasebna institucija država u državi. Snose li odgovornost možda komisija za novac koja nije uvažila mišljenja struke Hrvatskog društva dizajnera te raspisalo ovakav aljkav natječaj, snosili odgovornost i guverner HNB-a koji mjesečno prima 48.000 kuna te je amenovao ovakav loš natječaj. Očigledno ne.

I da bi ova sramota bila široj javnosti još zanimljivija pojavljuju se svakodnevno brojni komentatori. Sve prisutni Žarko Puhovski osoba koja je nekoliko desetljeća se klela u jednoumlje, osoba koja se zalagala za unitarističku Jugoslaviju, osoba koja se u oči samog Domovinskog rata slikala sa Jovanom Raškovićem, danas ta osoba glumi velikog demokrata i kaže da je kuna čisti ustaški simbol. Evo ja ovdje imam kunu iz ’43. godine, 5.000 kuna kako on kaže čisti ustaški simbol ovo za mene nije ustaški simbol ovo je za mene sredstvo plaćanja u datom trenutku, u datom momentu u, na određenom području kao što je kasnije bio jugoslavenski dinar, kao što je kasnije bila hrvatski dinar, pa opet hrvatska kuna. Jer kada bi se držali narativa Žarka Puhovskog onda bi tvrtke Kraš i Končar bili čisti komunistički simboli, simboli komunističke partije samo zbog njihova naziva, a oni su danas prvenstveno simboli hrvatske uspješne proizvodnje hrvatskih proizvoda koji su prisutni diljem EU, diljem svijeta koji upošljavaju nekoliko tisuća naših sugrađana. Isto tako pojavljuje se sveprisutni Hrvoje Klasić povjesničar koji kaže da je kuna ustaška valuta, ustaško platežno sredstvo te da Hrvatska nema nikakve poveznice i nikakve specifičnosti sa kunom kao životinjom te da kuna uopće ne bi trebala biti na hrvatskim euro kovanicama. A taj isti Hrvoje Klasić zaboravlja da je još od 1496. godine na grbu Kraljevine Slavonije postavljena kuna, da se ta kuna nalazi i na grbu trojedne Hrvatske Kraljevine, da se još u 12., 13. stoljeću na području kontinentalne Hrvatske plaćalo sa kovanicama na čijoj je glavi bio lik nalik kuni i da se porez koji se plaćao u srednjem vijeku zvao kunovina. Jedino u to sam siguran da i Puhovski i Klasić vole štoviše tih ustaških simbola imati u svom novčaniku. No, hvala Bogu imali smo mi u prošlosti i puno kvalitetnijih povjesničara kao što je doktor Franjo Tuđman koji su imali širinu za razliku od nekih današnjih i koji su upravo hrvatskoj valuti dali ime kako joj priliči, hrvatska kuna.

No da ne bih previše o prošlosti vratimo se u sadašnjost. Jedna od najvećih grešaka današnje vlade je upravo mijenjanje nacionalne valute. EU nikad nije bila u neizvjesnijoj financijskoj situaciji. Cijene energenata drastično rastu, cijene prehrambenih proizvoda i usluga drastično rastu. Inflacija prošli mjesec u RH 5,5%. Hrvatska po svim pokazateljima nije spremna za ulazak u eurozonu, pretposljednji smo po razvijenosti u EU. Naš BDP po glavi stanovnika je 11.000 EUR-a, prosjek EU je negdje oko 30.000 EUR-a. Najrazvijenije zemlje EU su na 40 i više tisuća EUR-a. Sjetimo se šta se dogodilo sa državama koje su ušle u europodručje, a nisu bile spremne, jedan Portugal, danas cijena rada u Portugalu je za 25% niža nego prije 10 godina. Jedna Grčka koja je doživjela financijski slom prije 6 godina. Nemojmo da se to dogodi i Hrvatskoj, Hrvatska nije spremna i nije konkurentna za ulazak u eurozonu. Ukoliko uletimo nespremni stvorit ćemo još jedan val siromašnih građana koji će kreniti ka Zapadnoj Europi, a to Hrvatska sebi više ne može dozvoliti.

Recommended Posts