Vladi je cilj prosperitet partije i ortaka

U slobodnom govoru u Hrvatskom saboru Marko Milanović Litre govorio je o porastu cijena energenata i potrošačkih cijena, uvođenju eura kao službene valute.

Cijene energenata za Europu su skočile sada na do nezabilježenih 28,6% u odnosu na razdoblje prošle godine. EUROSTAT je prije dva dana objavio podatak da su potrošačke cijene u državama koje su uvele euro porasle u prošlom mjesecu za čak 5,1% što je novi rekord nakon porasta od 5% iz prosinca 2021. godine.

U kolovozu prošle godine Hrvatski suverenisti su upozoravali da način i trenutak u kojem uvodimo euro neće biti povoljan za hrvatske građane, a samim time i za Hrvatsku. Upozoravali smo da se Hrvatska, ali i cijeli svijet nalazi u najgoroj zabilježenoj ekonomskoj gospodarskoj krizi, te da nije logično da Hrvatska, jedna od najslabijih gospodarstava u EU u ovom trenutku usvaja euro.
Upozoravali smo da će cijene rasti što se upravo sada događa. Ako je suditi po svim pokazateljima koji dolaze iz EU trend porasta cijena će se nastaviti. Upozoravali smo da nije dobra praksa isključivost, samodopadnost i bahatost ove vlade kada se pokušava uključiti hrvatske građane u političke procese u svojoj domovini.

Organizirali smo stručne tribine, konferencije, rasprave, slali priopćenja apelirali na razum ali ova vlada nažalost ta upozorenja i apele nije htjela čuti. A razum u kontekstu vladajućih ne treba ni spominjati. Nije htjela čuti ne zato što nismo imali argumente već zato što oni tj. njihov ego ne dopušta da javno izuste u pravu ste ovo bi trebalo promijeniti. To od njih nemojte očekivati. Nažalost Hrvatskom već duže vrijeme vladaju upravo takve strukture kojima nije cilj prosperitet Hrvatica i Hrvata već prosperitet partije i ortaka. Hrvatska će zbog njihovog ego tripa i samopromocije u Europi postati glavna tema knjiga, publikacija, analiza i radova.

Krema svjetske ekonomije gledat će Hrvatsku i pozorno pratiti hrvatsko gospodarstvo, ali ne iz razloga iz kojeg bi mi željeli da prate. Pratit će nas jer smo najslabije gospodarstvo u EU, usvajamo EUR-o u izvanrednim okolnostima što zbog utjecaja pandemije na ekonomiju što zbog činjenice da niti jedna država do sada nije uvela EUR-o uz ovolike stope inflacije. Hrvatski ekonomski stručnjaci upozoravaju da je dio zemalja EU već prošao kroz najgori dio inflacije i skupog goriva i prehrambenih proizvoda ali ne i Hrvatska koja to može očekivati negdje na ljeto ili proljeće. Već sada uz inflaciju dio gospodarstvenika razmišlja o podizanju cijena prije prikazivanja dvojnih cijena kako ne bi završili na razno raznim crnim listama što će još dodatno otežati život građanima. A nemojmo ni zaboraviti porast cijena koji će doći s usvajanjem EUR-a što je bio slučaj kod svake države članice koja ga je do sada usvojila. Pametna tj. ispravna odluka ove vlade bila bi odgađanje uvođenja EUR-a ono što smo mi tijekom cijele referendumske inicijative zapravo zagovarali no oko donošenja takve odluke postoje dva ključna problema. Prvi je ekonomske naravi, a to je da Hrvatska nikada nije zadovoljavala konvergencijske kriterije uvođenja EUR-a, nikada. Maastrichtski kriteriji su se mijenjali kroz godine pretežito ovisno o političkim, a ne ekonomskim interesima Europe. Tako su i sada izmijenjeni možda bolje reći popušteni tobože zbog pandemije, a zapravo su popušteni zbog percepcije EU koja se razvija i napreduje. Napreduje i razvija se tako da jedino Bugarska i Hrvatska žele uvođenje EUR-a. Dvije najslabije ekonomije u Europi. Dok jedna Poljska, Mađarska, Češka, Danska, Švedska ne vide prednosti EUR-a već prednosti snažne dobro upravljane nacionalne valute. A drugi problem koji je sasvim sigurno puno veći, ozbiljniji i važniji za hrvatsku političku elitu od zagovaranja nekih tamo ekonomskih kriterija je gubitak blagonaklonosti europskih elita ispred kojih bi Andrej Plenković trebao stati i objasniti zašto Hrvatska ne pleše po glazbi iz Bruxellesa. Hrvatska je stvorena za Hrvatice i Hrvate, ne za Bruxelles, ne za Strasbourg. Dok god budemo imali vlat koja to ne razumije neće nam biti bolje.

Recommended Posts