Pokrenut stegovni postupak protiv Hrvoja Zekanovića

U Zagrebu je danas, 17. prosinca 2021. godine držana sjednice Predsjedništva Hrvatskih suverenista na kojoj se, između ostaloga, raspravljalo o medijskim istupima supredsjednika Hrvoja Zekanovića o pandemiji COVID-19 i njegovoj budućnosti u Hrvatskim suverenistima.


Predsjedništvo je zaključilo da javni istupi gospodina Zekanovića o pandemiji, koji nisu koordinirani s članovima Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, tijelima i stručnim službama stranke, nanose štetu Hrvatskim suverenistima te je sukladno tome donesena odluka o pokretanju stegovnog postupka protiv gospodina Zekanovića.


Od današnjega dana, kad je postupak pokrenut, Hrvoje Zekanović više ne smije govoriti u ime stranke Hrvatski suverenisti niti u javnosti biti predstavljan kao stranački dužnosnik do okončanja postupka.

Stegovni je postupak pokrenut iz nekoliko razloga:


Hrvoje Zekanović već je smijenjen s mjesta predsjednika Kluba Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru zato što je, bez znanja ostalih članova kluba, a u njihovo ime, sa saborske govornice iznosio stajališta protivna stajalištima kluba i stranke Hrvatski suverenisti. Smatrali smo u tom trenutku da je ta smjena jasna poruka gospodinu Zekanoviću da kao visoki dužnosnik ne može javno ići protiv politike stranke o ovako važnoj temi jer to unosi nemir među članove i zbunjenost među naše birače. No gospodin Zekanović nastavio je u medijskim istupima iznositi osobna stajališta, naglašavajući pritom da je on osnivač i supredsjednik stranke, čime je stvoren dojam da stranka u određenoj mjeri ipak dijeli njegova stajališta. Ovim putem želimo naglasiti još jednom da niti jedan član Kluba zastupnika i niti jedan član Predsjedništva Hrvatskih suverenista ne dijeli stajališta gospodina Zekanovića o ovom pitanju i mi se i ovim putem od njega jasno želimo ograditi. Budući da prema stranačkom statutu supredsjednik može biti zamijenjen samo na Saboru stranke, a gospodin Zekanović dao je jasno do znanja da neće ponuditi ostavku, primorani smo pokrenuti stegovni postupak.

Također, ne možemo prihvatiti tezu da je opozicija, i to uglavnom desna opozicija, odgovorna za teško oboljenje ili smrt od COVID-19 jer mi ne upravljamo ovom krizom. Niti u jednom trenutku nije nas se pitalo mišljenje o mjerama, niti u jednoj od tih odluka nismo sudjelovali niti je namjera vladajućih bila uključiti opoziciju jer bi u tom slučaju prema Ustavu proglasili izvanredno stanje. Optužbe o nekakvom pokušaju političkog profitiranja na pandemiji također s gnušanjem odbacujemo i podsjećamo da su upravo vladajući na izborima profitirali od upravljanja prvim valom pandemije, a ministar zdravstva Beroš, kao dotad nepoznati političar, dobio 35 tisuća preferencijalnih glasova, više od premijera Plenkovića. Na čemu je Beroš dobio te glasove ako ne na pandemiji? Sigurno nije na reformi zdravstva.

I naposljetku, potpuno nam je neprihvatljivo ruganje, vrijeđanje, omalovažavanje i sramoćenje ostalih desnih opcija s kojima Hrvatski suverenisti žele suradnju u budućnosti. Naša je platforma, a kasnije stranka, osnovana pod geslom „Zajedništvo nema alternativu“ i naš je politički model zasnovan na okupljanju desnih političkih opcija. Kao što znate, nedavno smo održali i veliki ujediniteljski sabor na kojemu se po prvi put u povijesti moderne hrvatske politike ujedinilo više desnih opcija, što je odmah rezultiralo rastom rejtinga stranke u istraživanjima. Mi želimo zajedništvo, birači žele zajedništvo, a ponašanje Hrvoja Zekanovića u tom je smislu potpuno suprotno politici stranke, on sije razdor umjesto promoviranja zajedništva, što šteti ugledu i interesima Hrvatskih suverenista.

Za kraj, želimo naglasiti da, iako smo primorani na ovaj potez, ne želimo umanjiti važnu ulogu Hrvoja Zekanovića u osnivanju i vođenju Hrvatskih suverenista. Izražavamo žaljenje što je do ovoga moralo doći, ali gospodin Zekanović sam je izabrao taj put i sad mora snositi posljedice takve odluke koja je nanijela ozbiljnu političku štetu stranci.

Recommended Posts