Hrvatski suverenisti predlažu Zakon kojim bi odluke Stožera morao potvrđivati Sabor

Zagreb, 25. studenoga – Klub zastupnika Hrvatskih suverenista predstavio je danas medijima u Saboru dopune Zakona o sustavu civilne zaštite kojima bi se postiglo da sve odluke vezane za zaštitu građana od COVID 19 koje donese Stožer civilne zaštite mora potvrditi Hrvatski sabor.

Predsjednik stranke Marijan Pavliček istaknuo je: „Smatramo da Stožer civilne zaštite sa umjetno stvorenim ovlastima ne može ograničavati ljudske slobode jer nema nikakav izborni legimitet te stoga tražimo da Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo mora potvrditi sve odluke Stožera. Očekujemo potporu gotovo svih oporbenih klubova do kraja ovog tjedna te ćemo prijedlog Zakona po hitnom postupku uputiti u saborsku proceduru.“

Vesna Vučemilović je istaknula da se nalazimo u kriznim vremenima i da je potreban konsenzus te aktivnije uključivanje svih aktera na političkoj sceni, a čime bi se ujedno smirile tenzije u društvu. Sabor bi se trebao aktivnije uključiti u donošenje odluka vezanih za epidemiološke mjere.

“Zastupnici u Saboru moraju reći što misle o nekoj mjeri koju predlaže Stožer, odluke se moraju donositi u Saboru a ne nekakvom paratijelu”, dodao je Marko Milanović Litre.

Recommended Posts