Vučemilović o slučaju Žalac

Vesna Vučemilović

“Sve je to naša svakodnevica i čini mi se da naše građane više ništa ne može iznenaditi…”, rekla je Vesna Vučemilović, saborska zastupnica Hrvatskih suverenista, u razgovoru za portal Direktno komentirajući Gabrijelu Žalac, bivšu ministricu regionalnog razvoja i EU fondova, koju je u srijedu uhitio Ured europskog javnog tužitelja zbog afere Softver.

Premda predsjednik Vlade Andrej Plenković ima, kako on kaže, istančan radar – izgleda da je vrijeme za temeljiti servis tog čuvenog radara, navodi saborska zastupnica na početku. “Naravno uz presumpciju nevinosti moram reći da je ovo zabrinjavajuće zbog činjenice da nam u narednom sedmogodišnjem razdoblju stižu značajna sredstva iz EU fondova. Uz gospođu Žalac je uhićen i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric što otvara niz pitanja vezano za kontrolu provedbe projekata i baca sumnju na cijeli proces”, pojašnjava.

Je li sramotno što se Hrvatskom bavi Ured europskog javnog tužitelja, upitali smo.

“Mediji su pisali o ovom slučaju nabave softvera i ranije, još 2019. godine, tako da su i naša tijela u međuvremenu mogla detaljno istražiti taj slučaj. Mogu samo reći da mi je drago što imamo Ured europskog javnog tužitelja. Je li baš ovaj slučaj sramotan za Hrvatsku teško je reći jer je konkurencija poprilična. Od bivšeg premijera Ive Sanadera i njegovih afera, presude Vrhovnog suda HDZ-u i brojnih ministara koji su napustili Vladu Andreja Plenkovića u prošlom mandatu. Sve je to naša svakodnevica i čini mi se da naše građane više ništa ne može iznenaditi”.

USKOK je objavio svoje pojašnjenje zašto nisu nastavili sa slučajem Gabrijele Žalac. Vučemilović smatra da je to objašnjenje za koje bi naš narod rekao “brigo moja, prijeđi na drugoga”.

O sudbini bivše ministrice ovaj put odlučuje Ured europskog javnog tužitelja. Misli li da bi sudbina Žalac bila nešto drukčija da o njoj odluku donose hrvatski tužitelji, upitana je Vučemilović.

“Ne bih ništa prejudicirala, ali se nadam da će postupak trajati ipak kraće nego što je to inače. To je u interesu javnosti premda ne smijemo zaboraviti da su i brojke vezano za korupciju na razini EU poprilične, mjere se milijardama eura”, odgovorila je.

Zatim je komentirala izjave pojedinih saborskih zastupnika koji tvrde da je HDZ Andreja Plenkovića jednak onome HDZ-u koji je vođen Ivom Sanaderom. “Nije korektno staviti na optuženičku klupu sve članove HDZ-a. Inače nisam od onih koji stigmatiziraju cijele profesije ili u ovom slučaju stranke. Ono što moram primijetiti je da određene izjave predsjednika Vlade Plenkovića o tome da je to novi HDZ, no way i slično sada padaju u vodu”, kaže nam.

Doduše i u prošlom mandatu je, dodaje, zamijenio cijelu plejadu ministara tako da je “tih mangupa u njegovoj blizini malo previše”.

Recommended Posts