Počelo prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu Zaštitimo hrvatsku kunu

Zagreb, 24. listopada 2021. – U nedjelju 24. listopada na Trgu bana Jelačića u Zagrebu referendumska inicijativa Zaštitimo hrvatsku kunu održala je tiskovnu konferenciju povodom početka prikupljanja potpisa birača za raspisivanje referenduma, kojim se hrvatskim građanima želi omogućiti odluka o hrvatskoj novčanoj jedinici. Medijima i javnosti obratili su se članovi organizacijskog odbora Marko Milanović Litre, Željko Sačić i Frano Čirko.

Potpisi će biti prikupljani na više od 250 lokacija diljem Hrvatske, a referendumsko pitanje je sljedeće:

Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi:

„Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa.
Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu.“

“Ovo pitanje predstavili smo prije mjesec dana i u tih mjesec dana niti jedan pravni ili ustavno-pravni stručnjak nije ga kritizirao. Dugo smo se pripremali i smatramo da je konkretno i dobro napravljeno te ne ulazi u sukob s međunarodnim ugovorima koje je Hrvatska potpisala s Europskom unijom”, rekao je Marko Milanović Litre, predstavnik organizacijskog odbora referendumske inicijative Zaštitimo hrvatsku kunu i saborski zastupnik Hrvatskih suverenista.

Očekuje da će Ustavni sud to pitanje morati potvrditi kada se prikupi dovoljan broj potpisa.

“U urbanijim sredinama imat ćemo cjelodnevne štandove na glavnim lokacijama, a u ruralnijima ćemo ostaviti organizaciju lokalnim koordinatorima koji najbolje znaju svoju lokalnu sredinu”, dodao je.

Ovim referendumom želi se hrvatskom narodu vratiti moć odlučivanja o budućnosti Hrvatske i političkim procesima: “Euro se u ovom trenutku pokušava uvesti nasilno, neispitujući javno mnijenje građana i to želimo promijeniti”, ustvrdio je Milanović Litre.

“Iako ne skrivamo svoje otpore prema uvođenju službene novčane valute eura, smatramo da hrvatski narod treba odlučiti, a ako odluči na drugom referendumu koji će se trebati održati nakon što ovaj prođe da žele euro, mi tu ne možemo ništa, to je volja hrvatskog naroda”, dodao je.

Ocijenio je da Hrvatska u ovom trenutku nije spremna za uvođenje eura, pogotovo nakon koronakrize i inflacije, koja nas očekuje, što se pokazalo u svim državama članicama koje su dosad uvele euro.

“Hrvatska neće biti pošteđena toga, doći će do zaokruživanja cijena na veću sumu, ono što je bilo šest kuna sada, koštat će jedan euro i to će biti veliki udar na hrvatske građane i one koji su najpogođeniji”, ustvrdio je Milanović Litre.

Željko Sačić, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, smatra da će hrvatskim građanima biti jako teško ako se uvede euro umjesto kune. “Siromašni će postati još siromašniji, a oni rijetki bogati postat će još bogatiji“, izjavio je.

Izrazio je nadu da će se građani odazvati inicijativi jer je to prilika da se opet “borimo i zaštitimo naše nacionalne interese“.

Frano Čirko, član organizacijskog odbora referendumske inicijative i član predsjedništva Hrvatskih suverenista, poručio je da to nije samo prilika da se zaštiti hrvatska kuna, već i da se pošalje poruka Vladi i premijeru da ne mogu odlučivati o hrvatskom suverenitetu, u ovom slučaju monetarnom, radi vlastitih karijernih interesa u Bruxellesu.

Pozvao je sve one koji smatraju da se treba očuvati hrvatska kuna i da se ovakve odluke mogu donositi samo referendumom da potpišu referendumsku inicijativu.

Inicijativu su Hrvatski suverenisti pokrenuli prije nekoliko mjeseci, a podržali su je tadašnji Generacija obnove i Neovisni za Hrvatsku te Hrvatska stranka prava.

Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je ranije 24. listopada da je za raspisivanje referenduma Zaštitimo hrvatsku kunu potrebno prikupiti 368 867 potpisa.

Recommended Posts