Marko Milanović Litre na Forumu mladih parlamentaraca triju mora u Varšavi

Varšava, 3.-5. listopad 2021. Marko Milanović Litre kao hrvatski saborski zastupnik od 3. listopada do 5. listopada sudjelovao je na Forumu mladih parlamentaraca triju mora u Varšavi, na poziv Elzbiete Witek, maršalke poljskog Sejma – nositeljice funkcije paralelne predsjedniku Hrvatskoga sabora. Marka Milanovića Litru ugostili su i u središnjici poljske vladajuće stranke Pravo i pravda zastupnici u poljskom Sejmu Daniel Milewski i Marta Kubiak.

Inicijativa triju mora označava neformalnu političku platformu usmjerenu na jačanje područja Srednje Europe i sustizanje razvijenosti Zapadne Europe. Kroz tri stupa inicijative – promet, energetiku i digitalizaciju, ona pridonosi bržem smanjivanju razlika između članica Europske unije te državama sudionicama olakšava ostvarivanje njihovog punog gospodarskog potencijala kroz integriranje tržišta, diversifikaciju energenata i stvaranje novih radnih mjesta.

U tome kontekstu važan je i LNG terminal u Riječkom zaljevu kao energetski izvor za zemlje triju mora. Ovaj projekt podržavaju i Sjedinjene Američke Države, koje osnaživanje zemalja triju mora vide kao važan geopolitički cilj.

Na Forumu mladih parlamentaraca triju mora na četiri panela razgovaralo se o sljedećim temama: Uloga nacionalnih parlamenata u izgradnji i promociji Inicijative triju mora; Energija, prijevoz, kulturne institucije – sektorna suradnja za razvoj zemalja Inicijative triju mora; Geopolitički značaj Inicijative triju mora za snažniju ulogu Srednje Europe i Uloga mladih parlamentaraca u razvoju Inicijative triju mora.

Posjet Marka Milanovića Litre važan je za jačanje veza stranaka Hrvatski suverenisti i Pravo i pravda kao partnera unutar europarlamentarne grupacije Europski konzervativci i reformisti, ali i za bolje povezivanje Hrvatske i Poljske.

Hrvatski suverenisti podržavaju Inicijativu triju mora zbog zajedničke povijesti uključenih zemalja, od sukoba civilizacija u srednjem i novom vijeku do antikomunizma i Europske unije, slične kulture, ali i zajedničkih gospodarskih interesa kao zemalja periferije Europske unije.

Recommended Posts