Generacija obnove priključuje se referendumskoj inicijativi Zaštitimo hrvatsku kunu

Zagreb, 18. kolovoza 2021. Hrvatski suverenisti i Generacija obnove 18. kolovoza ispred Hrvatskoga sabora održali su tiskovnu konferenciju povodom priključenja Generacije obnove referendumskoj inicijativi Zaštitimo hrvatsku kunu. Medijima su se obratili supredsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček, predsjednik Generacije obnove Frano Čirko i predsjednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

Marijan Pavliček najavio je pokretanje prikupljanja potpisa za referendum o uvođenju eura za drugu polovicu listopada, tvrdeći da Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu jer će, upozorava, doći do drastičnog pada životnog standarda građana.

Ustvrdio je da, kada zbog poremećaja na tržištu dolazi do poskupljenja kruha, hrvatskim građanima uvođenjem eura ne treba dodatno oslabiti financijsku situaciju. Pavliček je podsjetio da je i guverner HNB-a Boris Vujčić rekao da će zbog uvođenja eura vjerojatno doći do povećanja cijena gotovo svih proizvoda.

“Uvođenjem eura naš umirovljenik će imati mirovinu od svega 300 eura, a vekna kruha će koštati 1,5 eura. To znači da će deset posto njegove mirovine otići samo na kruh. Hrvatska je osiromašena i u ovom momentu nije spremna za uvođenje eura kao nacionalne valute”, upozorio je i poručio da hrvatski građani na referendumu trebaju odlučiti žele li euro i kada.

Inicijativi za raspisivanje referenduma priključila se stranka mladih Generacija obnove, koja uvođenje eura smatra izdajom budućih generacija.

“Smatram da je vrlo riskantno i politički neodgovorno i kratkovidno ulaziti u područje s jednakom valutom, jednakom monetarnom politikom i jednakom tečajnom politikom, a istovremeno u područje s potpuno nejednakim gospodarskim uvjetima, ali i različitim i vrlo često – suprotstavljenim gospodarskim interesima”, poručio je Frano Čirko, predsjednik Generacije obnove.

Hrvoje Zekanović, predsjednik kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, poručio je da Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu, ističući da odricanje od hrvatske kune znači odricanje od monetarne suverenosti.

“Kada se odreknemo monetarne suverenosti, odrekli smo se jednog važnog dijela suvereniteta”, upozorio je Hrvoje Zekanović na konferenciji za novinare.

Izrazio je zadovoljstvo što se referendumskoj inicijativi Hrvatskih suverenista za zaštitu kune priključila stranka mladih Generacija obnove i uvjeren je da će za referendum prikupiti dovoljan broj potpisa, pozvavši sve volontere da se prijave za prikupljanje potpisa.

Prijavite se za volontiranje pri prikupljanju potpisa za referendum Zaštitimo hrvatsku kunu na službenim stranicama referendumske inicijative.

Recommended Posts