Zahtijevamo hitnu reakciju MVEP-a i zaštitu hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini

Nakon jutrošnjih prijetnji smrću čelnim ljudima Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, očekujemo hitnu reakciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova kao i Hrvatskog veleposlanstva u Beogradu. Ali isto tako očekujemo od službene hrvatske politike iznošenje problema vojvođanskih Hrvata i pred nadležnim europskim institucijama.
Brojne anonimne prijetnje vodstvu hrvatske nacionalne manjine počinju od trenutka kada se hrvatska zajednica u Srbiji usprotivila pokretanju inicijative da se bunjevački govor proglasi službenim jezikom na području Općine Subotice, koja s pravom drži da je bunjevačka ikavica dijalekt Hrvata na sjeveru Bačke, a ne standardizirani jezik te da se ne može isključiti iz korpusa hrvatskih regionalnih govora.

Žalosno je da se pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji osjećaju i danas ugroženo te žive i dalje u strahu. Još žalosnije da do sada nitko od službenih vlasti u Republici Srbiji nije osporio uvođenje bunjevačkog kao službenog jezika na području Subotice.
Uvođenje bunjevačkog jezika je nažalost planska akcija daljnjeg mrvljenja hrvatskog nacionalnog korpusa na području Vojvodine uoči nadolazećeg popisa stanovništva koji se treba provesti u listopadu ove godine s očiglednim ciljem daljnjeg smanjenja broja Hrvata na području Republike Srbije.
Naime u svega trideset godina broj Hrvata se na području Vojvodine s nekadašnjih 109.000 stanovnika prepolovio te po zadnjem popisu iz 2011. godine iznosi svega 57.000.
Dok pojedinci u našoj državnoj vlasti još uvijek gaje iluzije o dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i Republike Srbije, upravo ovakvi potezi službenih lokalnih institucija na području Vojvodine, kao i brojni incidenti od strane pojedinaca ih konstantno demantiraju.
Hrvati su i danas građani drugog reda u Republici Srbiji, te za razliku od srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, nemaju gotovo nikakva politička prava, od zajamčenih vijećnika u općinskim vijećima, donačelnika, pa sve do zastupnika u pokrajinskom parlamentu te Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Ovim putem još jedanput najoštrije osuđujemo anonimne prijetnje smrću čelnim ljudima vojvođanskih Hrvata.

Marijan Pavliček, prof.
Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista
Član saborskog odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Recommended Posts