HRVATSKI SUVERENISTI TRAŽE NIŽE PRISTOJBE ZA PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE

Split, 16. veljače 2021. – Nakon što je postalo očigledno da mjere Vlade Republike Hrvatske za pomoć gospodarstvo ne daju željene rezultate, Hrvatski suverenisti danas su istupili s konkretnim prijedlozima izmjene postojećih zakona s ciljem da pomognu malim iznajmljivačima u slučaju da i ovogodišnja turistička sezona ne ispuni očekivanja, što je sve izglednije. Navedene izmjene odnose se na Opći porezni zakon i Zakon o turističkoj pristojbi, a tiču se smanjenja poreznog opterećenja koje prema prijedlogu Hrvatskih suverenista mora biti proporcionalno padu prometa. Traži se automatizam oslobađanja plaćanja iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe u slučaju posebnih okolnosti, kada je pad prometa veći od 50 posto.


„Aktualna pandemija prouzročena koronavirusom već je imala vrlo negativan utjecaj na turistički sektor tijekom prošle sezone, pri čemu su posebno pogođeni mali privatni iznajmljivači. Iako je Vlada u 2020. godini Izmjenama i dopunama pravilnika o općem poreznom zakonu, privatne iznajmljivače oslobodila četvrtine godišnjeg paušalnog poreza na dohodak, smatramo da to nije dovoljno. Dolazeća turistička sezona također će biti problematična, primarno zbog propusta Europske unije, ali i naše Vlade, u nabavi cjepiva. S obzirom da je prošle sezone većina iznajmljivača imala pad prometa veći od 50 posto, a u nekim sredinama i znatno veći, smatramo da se našim prijedlogom izmjena Općeg poreznog zakona porezno opterećenje mora smanjiti proporcionalno padu prometa.“, ovom je prilikom izjavio Hrvoje Zekanović, predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru.


„Našim izmjenama želimo da sve buduće „posebne okolnosti“ budu unaprijed definirane Zakonom, a ne da se naknadno i na brzinu mijenjaju pa da ljudi strahuju za egzistenciju. Izmjenama se predviđa automatizam poreznog rasterećenja, kada je zbog posebnih okolnosti pad prometa veći od 50 posto, a vrlo je moguće da će se to ponoviti i ove turističke sezone. Na taj način bit ćemo pripravni i ako bi se ovakvo što ponovilo u bližoj ili daljoj budućnosti.“ prigodno je izjavio Lovro Meštrović, član Hrvatskih suverenista iz Splita.


„Situacija koja je nastala s koronavirusom je svima teška i jasno mi je da je ne može odjednom nestati, ali to ne znači da se ne može učiniti ništa da bi se ublažile njene negativne posljedice. Nažalost, već je sada jasno kako se ni ove godine turizam neće vratiti na stare razine i mnogim iznajmljivačima je egzistencija zaista ugrožena. U prilog tome ide i činjenica da je u 2020. godini na području naše županije čak 3266 građana zatražilo odjavu pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Zahvalio bih Hrvatskim suverenistima što su dali ovaj prijedlog zakonskih izmjena jer zaista se kao iznajmljivači ne osjećamo ugodno u ulozi onih koji daju novac kroz razne pristojbe i poreze, podložni raznim inspekcijama, a bez da nas itko pita kako ćemo vratiti uloženi novac i trud. Država nam treba biti partner i pomoć, a ne maćeha.“ rekao je Ivan Šustić, privatni iznajmljivač iz Trogira.

Recommended Posts