Amandmani na Prijedlog zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista predao je devetnaest amandmana na Prijedlog zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, uz potporu inicijative Hrvatski bedem, udovica poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja, logoraša srpskih koncentracijskih logora te hrvatskih branitelja i generala Željka Glasnovića. Prije nekoliko godina se u raspravi o donošenju ovakvog zakona donio zaključak da se postojeći zakon samo doradi, što je ispravnim ocijenilo i Državno odvjetništvo. Sada je očito da novi zakon traži koalicijski partner u vlasti, a ministar Medved i HDZ su samo poslušnici.

„Vlada RH uputila je u proceduru prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata i mi u Klubu Hrvatskih suverenista smo doista upućeni u sve te odredbe te smo u kontaktu s braniteljima i udrugama utvrdili iznimno velike mogućnosti za zloupotrebu prava koji se nude istinskim stradalnicima. Uz plemenitu nakanu i ideju širokih prava, zahvaljujući koalicijskom partneru Vlade SDSS-u njih se žele domoći i mnogi neprijatelji Hrvatske. To nećemo dozvoliti!“ – izjavio je general Željko Sačić.

Sačić je dodao da je devetnaest amandmana potrebno da bi Zakon mogao biti u funkciji za branitelje i hrvatske civilne stradalnike, u protivnom bi prava mogla pripasti mnogim neprijateljima, poput onih koji su pomagali vojnim i paravojnim postrojbama, pripadnicima zabranjene Srpske demokratske stranke, onima koji su kreirali i provodili referendum o odcjepljenju RH prema Republici Srbiji te svi takvi koji su već dobili odštete.

„Ovo obvezuje sve hrvatske domoljube, čitav hrvatski narod, da dignemo glas protiv toga, jer prava koja su ovim Zakonom predviđena za takve sumnjive okolnosti hrvatski branitelji i njihove obitelji nemaju.“ – naglasio je Sačić i dodao da ovakav Zakon prava bez velikih dokaza dodjeljuje čak i stranim državljanima koji su se borili ili bili na okupiranom području Hrvatske.

Hrvatski suverenisti i general Sačić zatražili su stoga da evidencija civilnih stradalnika bude javni dokument, da se zna tko je na račun proračuna želio dobiti hrvatske kune, te zahtijevaju da se jednom godišnje zbog toga u Hrvatskom saboru raspravlja o tom izvješću kao što se raspravlja o drugim izvješćima, jer su predviđeni milijuni kuna, a po ovom modelu taj Zakon može konzumirati od 10 do 20 tisuća ljudi.

„Ovaj Prijedlog zakona je najočitiji primjer trgovačke hrvatsko-srpske koalicije i plod te koalicije. Stoga su Hrvatski suverenisti zajedno s generalom Sačićem podnijeli 19 amandmana na ovaj izuzetno manjkav Zakon, koji omogućava stradalnicima koji su bili na okupiranim područjima da ostvare prava, primjerice, osobama koje su kuhale neprijateljskim vojnicima, osobama koje su podržavale velikosrpsku agresiju i bile ranjene kao civili. One će imati ista prava kao hrvatski civili u Vukovaru, koji su proveli tri mjeseca u podrumu i bili ranjeni od srpske granate.“ – izjavio je Marijan Pavliček i dodao da je Milorad Pupovac ponovno uspio izjednačiti žrtve i agresora.

Na konferenciji za medije obratila se i Tanja Polić Marković, udovica zagrebačkog branitelja Vukovara koji je 9 mjeseci proveo u logoru Sremska Mitrovica.
„Danas ja ne postojim, ne postojimo mi koji smo članovi obitelji umrlih hrvatskih branitelja, ne postoje naša djeca čak ni kao statistički podaci. Dnevno umire, kažu, po dvanaest branitelja, što je zastrašujuće. Nismo uspjeli nijednu Vladu, pa tako ni ovu, naučiti kulturi da nam prestanu lagati, krasti, da nam prestanu raditi iza leđa. Oni tjeraju logoraše da sami vode sudske postupke u Srbiji, kao da su bili u svojim malim privatnim ratovima, postupci se gube.“ – izjavila je Polić Marković, naglašavajući da je ministar Medved već obećao da će sve takve probleme riješiti Republika Hrvatska, ali nije riješila ništa, pa se postavlja pitanje jesmo li dobili ili izgubili rat.

Recommended Posts