Srbi imaju Srbiju, Bošnjaci imaju Tursku, a Hrvati?

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović danas je u govoru o Izvješću o provedbi Deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu, istaknuo da bez snažnog, zdravog hrvatskog nacionalnog korpusa u BiH Hrvatska je u velikom geostrateškom i sigurnosnom problemu.

“Srbi u BiH imaju Srbiju, imaju Rusiju, Bošnjaci Muslimani imaju Tursku, a Hrvati u BiH imaju koga? Hrvatsku koja će jedanput godišnje govoriti o izvješću o deklaraciji i tu staje briga za Hrvate u BiH. Dakle, s ovim izvješćem staje briga jer Hrvata je svaki dan sve manje i manje, Hrvatima predstavnike biraju Bošnjaci Muslimani, Hrvati su citirat ću vas „u kulturnoj identitetskoj i ekonomskoj krizi. Nad Hrvatima se vrši institucionalno nasilje, Hrvatima je ugrožen opstanak“, to su vaše riječi, a naše aktivnosti će se svesti na izvješće jedno jedino izvješće u godini dana.

Najvažnije vanjskopolitičko pitanje Hrvatske treba biti pitanje hrvatskog naroda u BiH u čije se rješavanje Hrvatska mora uključiti svim svojim kapacitetima. Nikad se ne smije zaboraviti da osim što su Hrvati konstitutivan narod u BiH taj je prostor i povijesno hrvatski te je dijelio zajedničku povijest s našom Hrvatskom. Ne smije se zaboraviti da tamo žive pripadnici našeg, hrvatskog naroda i da geopolitički i strateški Hrvatska s BIH čini jedan prostor. Ne postoji država u svijetu koja treba biti predmet većeg interesa hrvatske politike od BiH. Hrvatsku će u svakom smislu biti nemoguće braniti ako Hrvati nestanu s ovog prostora”.

U nastavku možete pogledati cijeli govor:

Recommended Posts