Zaustavimo samovolju političkih elita.
Zaštitimo hrvatsku kunu.

Vlada RH najavila je ukidanje kune kao nacionalne valute i usvajanje eura.

Priključite se referendumskoj inicijativi Hrvatskih suverenista i zajedno zaustavimo samovolju hrvatskih i briselskih političkih elita

 Hrvatski narod ima pravo odlučivati o budućnosti svoje domovine.

Postanite volonter referendumske inicijative

Ispunjavanjem ovog obrasca dajete privolu za prikupljanje i obradu podataka iz obrasca u svrhu vođenja odgovarajućih evidencija, te u svrhu ostvarivanja legitimnih interesa sukladno članku 6. Opće uredbe o zaštiti podataka (EU 2016/679) odnosno kontaktiranja i korištenja ustupljenih podataka u marketinškim aktivnostima stranke. Prikupljeni podaci će se obrađivati sukladno članku 9. stavku 2. točki a) Opće uredbe o zaštiti podataka te Zakonu o primjeni Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/18).

Zašto želimo zaštiti kunu kao nacionalnu valutu?

Nacionalna valuta i upravljanje njenim tečajem jedan je od ključnih parametara utjecaja na ekonomski razvoj zemlje pa taj parametar treba ostati u rukama Republike Hrvatske i njezinih građana, kojima su hrvatski interesi prioritet.


Taj parametar nije dobro prepustiti nijednoj međunarodnoj zajednici, pa ni EU-i u kojoj je korona kriza pokazala da države članice prvenstveno brinu o svojim interesima.

Vrijednost nacionalne valute treba biti u realnom odnosu s gospodarskom snagom zemlje, a ulaskom u euro taj bi se odnos svakako poremetio.

Izvjesno je da su od uvođenja eura profitirale zemlje s iznadprosječno jakim gospodarstvom, poput Njemačke ili Nizozemske. S druge pak strane, uvođenje eura ima jako loše posljedice za zemlje koje su gospodarski sličnije Hrvatskoj, poput Italije, Grčke, Španjolske ili Portugala, jer je euro ‘prejak’ za njihovo gospodarstvo pa trpi njihova proizvodnja, izvoz i turizam.

Projekt eura i na razini Europske unije ima velikih problema jer EU nije politička unija s jedinstvenim zajedničkim proračunom već zajednica samostalnih država s odvojenim nacionalnim proračunima.

Valuta ne može stvarati državu. Tek ako i kada bi EU postala politička unija s jedinstvenim proračunom, a pitanje je da li je to u interesu europskih naroda, tek tada bi uvođenje Eura dobilo svoj pravi smisao.

Iako su sve države članice EU-a osim Danske prilikom ulaska u EU potpisale obvezu uvođenja eura, nisu potpisale kad će uvesti Euro. Tako mnoge članice EU-a nisu uvele euro poput Švedske, Danske, Poljske, Mađarske, Češke ili Rumunjske.

U slučaju uvođenja eura, izlazak iz neke eventualne buduće gospodarske krize u Hrvatskoj, a s obzirom na nemogućnost upravljanja valutom, sveo bi se na značajno smanjenje plaća zaposlenicima i na daljnji odlazak ljudi iz Hrvatske, što bi bilo pogubno za Hrvatsku.

Činjenica da je hrvatska kuna već neko vrijeme prilično fiksno vezana uz euro, ne znači da se moramo odreći svih prednosti posjedovanja domaće valute.

Kad neka zemlja postane dio europodručja, praktički je nemoguće iz njega izaći.