Vječni mir dr. sc. Nikoli Tomcu

Svekolikom članstvu i hrvatskoj javnosti s tugom priopćavamo da je preminuo dr. sc. Nikola Tomac, riječki sportaš, poduzetnik i znanstvenik, posebice važan riječkom članstvu, koje je osupnuto i ožalošćeno njegovom preranom smrću.

Iskreno izražavamo sućut obitelji i svim bližnjima dr. sc. Nikole Tomca.

Nikola Tomac rođen je 29. studenog 1957. godine. U mladosti je postao poznat svojom nogometnom igrom u klubovima Orijent, Rijeka i Opatija. Diplomirao je strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci 1985. godine, a doktorirao ga je na Norveškom tehničkom fakultetu Norveškog tehničko-prirodoslovnog sveučilišta 1993. godine.

Nikola Tomac se kao mlad čovjek okušao u poduzetničkim vodama, svoj stručni put nastavio je u 3. maju u Rijeci kao inženjer proizvodnog strojarstva, prije no što je upisao doktorat u Norveškoj i krenuo raditi kao asistent. Po završetku doktorata 1993. godine, Nikola Tomac ubrzo postaje docent na Tehničkom fakultetu Narvik u Norveškoj, a 1995. godine i izvanredni profesor.

Međutim, ljubav prema domovini vraća ga u Rijeku, gdje 1998. godine postaje direktor HNK Rijeka te obnaša tu dužnost do 2001. godine. Dr. sc. Nikola Tomac svoju znanstvenu karijeru iste godine nastavlja na Odsjeku fizike i politehnike Filozofskog fakulteta u Rijeci kao vanjski suradnik, a 2002. i 2003. godine radio je kao direktor sektora ljudskih resursa u Optima telekomunikacijama. 2004. godine postaje docent na Pomorskom fakultetu u Rijeci, 2005. i 2006. godine docent je i na Odsjeku fizike i politehnike riječkog Filozofskog fakulteta, nakon čega kao docent nastavlja raditi isključivo na riječkom Pomorskom fakultetu.

Od 2009. godine do svoje prerane smrti 12. listopada 2021. godine, dr. sc. Nikola Tomac radio je kao izvanredni profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci, predajući kolegije Tehnologija materijala i obrade, Korozija i zaštita materijala, Tehnička mehanika I, Robotika, Tehnologija elektrotehničkih materijala i Čvrstoća materijala.

Članstvo Hrvatskih suverenista nije ga poznavalo kao udaljenog znanstvenika i profesora, već kao strastvenog domoljuba koji je svojom pojavom i nastupom oplemenjivao svaki naš skup. Nikola Tomac bio je veličina u raznim područjima djelovanja i utoliko je bio od golemog značaja za reputaciju i rast Hrvatskih suverenista u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Dragi Nikola, dugo nećemo sjediti pored nekoga tko uz takav životopis, uz takvu osobnu skromnost, tako strastveno govori o interesima hrvatskoga naroda.

Neka Vam je laka hrvatska zemlja!

Posljednji ispraćaj bit će u petak 15. listopada u 10:30 na groblju Kozala u Rijeci, dok će pokop biti u 14 sati u naselju Razloge u Gorskom kotaru.

Recommended Posts