“Želim da Hrvatska bude zemlja sposobnih, a ne podobnih.”

6. BernardicaJuretićRožman

Psihologinja, humanitarna djelatnica i bivša ministrica socijalne politike i mladih Republike Hrvatske, rođena je u Srijanima kod Omiša 18. kolovoza 1963. godine.

Srednju medicinsku školu završila je u Dubrovniku. Nakon završetka srednje škole ušla je u redovničku zajednicu Službenica milosrđa. Radila je kao medicinska sestra u Njemačkoj, a školovanje je nastavila u Italiji. Na Salezijanskom papinskom sveučilištu u Rimu diplomirala je psihologiju te je 1990. godine magistrirala radnjom Oboljeli od AIDS-a s psihološkog gledišta.

Nakon povratka iz Italije, u Splitu osniva humanitarnu i terapijsku organizaciju Zajednica Susret kako bi nesebično pomagala mladim ovisnicima o drogi. Godine 1992. godine otvorila je prvu hrvatsku terapijsku zajednicu u Cisti Velikoj nedaleko Splita a do 2012. osniva još tri komune koje pomažu posrnulima u drogi u vraćanje u normalan život – Ivanovcu kod Okučana, u Paučju i na Čiovu.

Bernardica je do 2012. godine osnovala čak četiri komune koje pomažu posrnulima u drogi u vraćanje u normalan život: u Cisti Velikoj, Ivanovcu kod Okučana, u Paučju i na Čiovu.

Njezina je karizma bila značajna pa je zadobila značajnu medijsku pozornost, a iako je u međuvremenu napustila redovničku službu, i danas je ljudi zovu ‘sestrom Bernardicom’.

Godine 2001. izlazi iz redovničke zajednice, ali nastavlja se baviti problemima ovisnosti. Predavala je na Visokoj zdravstvenoj školi u Zagrebu. Objavljivala je radove u časopisima (Orientamenti pedagogici, Anime e corpi, Kateheza, Đakovački Vjesnik, Tribina za mlade) i pisala novinske kolumne (Panorama, Glorija, Glas Slavonije). Održavala je predavanja, javne tribine i okrugle stolove, te sudjelovala na domaćim i međunarodnim kongresima, konferencijama i seminarima. Članica je Hrvatskog psihološkog društva.

Godine 1991. postaje članicom Nacionalne komisije za borbu protiv ovisnosti Vlade RH, a 1994. godine nacionalni koordinator za nevladine udruge iz područja prevencije i tretmana ovisnosti Vlade RH. Od godine 2002. je savjetnica, a od 2003. do 2008. predstojnica Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH. Godine 2012. postaje vanjski član Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora RH. Godine 2016. imenovana je ministricom socijalne politike i mladih u Vladi premijera Tihomira Oreškovića.