“Ne pristajemo biti sluge u Europi. Trebamo očuvati svoj suverenitet za koji smo se borili pri stvaranju Hrvatske.”

3. ŽoniMaksan

Potpresjednik HSP-AS na nacionalnoj razini te kandidat na listi Hrvatskih suverenista za EU parlament, otac četiri sina te djed dvije unućice i unuka rođen je u Pakoštanima  07. veljače1967. u Pakoštanima gdje je i odrastao. Nakon sjemeništa u Zadru za kratko vrijeme pohađa vojnu školu u Rajlovcu gdje završava srednju školu.

Početkom srpnja 1991. uključuje se u obranu Domovine i ubrzo postaje zapovjednik raznim postrojbama – od zapovjednika satnije do zapovjednika bojne. Ratni put vodi ga od Mirkovaca do oslobađajućih akcija u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, a u vojsci ostaje i nakon ratnih operacija. 

Tijekom Domovinskog rata ranjen je tri puta, posljednji puta 5. listopada 1991. Kao zapovjednik bojne Matija Vlačić SPGSHV i kao načelnik Specijalnih postrojbi GSHV prošao je Južno bojište uključujući obranu Dubrovnika, Popovog polja i Uskoplja, a prije toga Jablanice. Zapovijedao je postrojbom TG-112 u akciji Maslinica sa zadaćom oslobođenja Masleničkog Ždrila što je i izvršio te je najzaslužniji za uspješnu operaciju oslobađanja Benkovca.

Godine 1994. na zapovijed Vrhovnog zapovjednika HV-a i predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana odlazi u Sarajevo gdje sudjeluje u procesu donošenja Washingtonskog sporazuma i uspostave mira i formiranja Federacije BiH.

Odlikovan je najvećim odličjima Republike Hrvatske uključujući Red Nikole Šubića Zrinskog i medalju za iznimne pothvate Hrvatski trolist, Hrvatski Pleter i Spomenicu 90-91, Spomenicu Domovinske zahvalnosti za pet godina sudjelovanja u ratu te brojnim medaljama i pohvalama prvog predsjednika Franje Tuđmana.


U ratu je stekao čin pukovnika HV-a i brigadira HVO-a. Nije tražio umirovljenje niti invalidninu za trostruko ranjavanje u Domovinskom ratu jer drži da za svoj doprinos u Domovinskom ratu od Domovine ne treba dobivati nikakvu pomoć.