“Dosta je bilo ove Vlade i ovakve vlasti koja u Europu odlazi po svoje mišljenje.”

11. PredragMišić

Vukovarski branitelj, zatočenik srbijanskih logora, humanitarac i aktualni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Vukovara, rođen je 03. veljače 1966. godine u Vinkovcima gdje je njegova majka igrala za vinkovački rukometni klub Lokomotiva. Ubrzo nakon njegova rođenja obitelj Mišić seli u Vukovar gdje je završio školovanje, oženio se 1989. godine i ima dvoje djece. Tijekom školskih praznika, boravio je kod rodbine u Srbiji.

Roditelji su ga odgajali u vjeri u Boga, u poštenju, u suživotu s ljudima koji ga okružuju ma kakve nacionalnosti bili. Imao je puno prijatelja, i Hrvata i Muslimana i Srba. Po želji roditelja školovao se za rezervnog oficira u Bileći, ali vojska mu nikada nije bila prvi odabir. Rano se oženio i dobio dijete, iz centra preselio na Mitnicu. A tada mu se dogodio preokret u životu koji ga je zauvijek promijenio. Započeo je raspad Jugoslavije, pobuna dijela domaćih Srba protiv Republike Hrvatske i pogibija 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu. Dvadesetčetverogodišnjem Peđi bilo je jasno da slijedi ozbiljan rat i u travnju se prijavljuje za obranu Vukovara. Iako je po narodnosti Srbin, nije imao dvojbe koga i što treba braniti – mjesto gdje je rođen, kuću, obitelj i prijatelje. Imao je položaj na Mitnici kao pripadnik rezervnog sastava ZNG-a, što je u to vrijeme bila dragovoljačka postrojba, bez službene uniforme i oružja.

Njemu, kao 24-godišnjaku, sve je bio kao film. Tek danas, s odmakom, shvaća koliko je bio mlad i lud. Da mu život sve dodatno oteža, dogodilo se to da je njegov stariji brat uzeo oružje i otišao na srpsku stranu i od tada, nisu se vidjeli ni čuli, 26 godina. Tijekom obrane Vukovara ranjen je u nos i glavu, u sačekuši na bogdanovačkom putu. Na položaju na Mitnici bio je od prvog do zadnjeg dana.

Preživio je sve strahote vukovarske tragedije, no najgore razdoblje, prema njegovim riječima, uslijedilo je nakon predaje i odvoženja na Ovčaru i zatočeništvo u srbijanske logore gdje su ga srpski uznici posebno maltretirali s obzirom na to da je bio Srbin, oficir JNA i još k tome izdajica.

Peđa danas radi na dobrobiti Vukovara i širenju dobrih i pozitivnih priča o tom gradu heroju koji nije zaslužio da bude grad slučaj. Inicijator je izrade sedam metara visokog kipa Isusa od starog, granatiranog hrasta, koji je nedavno završen na Adici i svečano otkriven. Slike tog vukovarskog Isusa nastalog iz ranjenog hrasta obišle su svijet. Uoči Uskrsa 2017. godine, Peđa koordinira velikom akcijom prikupljanja donacija potrebitim vukovarskim obiteljima pod nazivom ‘Vukovar živi 365 dana’ tijekom koje je prikupljeno 80 tona pomoći u hrani, higijenskim potrepštinama, odjećom i dječjoj hrani u vrijednosti od milijun kuna te 90.000 kuna novčane pomoći. U kolovozu 2018. Peđa je inicirao humanitarnu akciju za pomoć 32–godišnjoj Kaštelanki Ivani Boras – majci četvero djece, oboljeloj od unutarnjeg melanoma, koji je metastazirao na mozak i limfni čvor.